Dünya Edebiyatı

Metafor Nedir?
05/05/2022
Bireylerin diğer varlıklar ile kendilerini ifade ettiği biçimlerden biri olan, dilde ve edebiyatta en sık karşılaştığımız kelimelerden biri metafor kavramıdır. Metafor kelimesi etimolojik olarak Yunanca meta “öte” ve pherein “taşımak, götürmek” ikilisinin birleşmesinden oluşmakta olup “nakletmek, öteye taşımak” anlamındadır. Bilindiği gibi, kelimeler terim anlamı kazandıklarında etimolojik anlamlarından oldukça uzaklaşsalar da, esas köklerinden tamamen kopmazlar. Bu

Postmodern Çağın En Büyük Filozoflarından Jean Baudrillard Kimdir?
19/03/2022
Postmodern çağın en büyük filozoflarından biri olarak kabul edilen Jean Baudrillard denince akla ilk gelen, farklı pek çok alandaki egemen ya da yaygın geleneksel açıklama kalıplarının dışındaki eleştirel ve meydan okuyucu fikirleri, Körfez Savaşı konusunda çokça tartışılan sözleri, simülasyon, hipergerçeklik ve içe patlama (implosion) gibi kavramlar etrafındaki değerlendirmeleri, yaşanan gelişmelerle birlikte yeni iletişim, bilgi ve

Ray Bradbury Kimdir? Hayatı ve Eserleri
06/12/2021
Çağdaş Amerikan edebiyatının önde gelen temsilcilerinden Ray Bradbury sadece bilim kurgunun değil, fantastik edebiyatın ve korkunun da yirminci yüzyıldaki ustalarından birisidir. Bilim kurgunun iyi edebiyat da olabileceğini kanıtlayan belki de ilk yazardır. Ray Douglas Bradbury, elektrik ve telefon hattı işinde çalışan İngiliz kökenli Leonard Spaulding Bradbury ve İsveçli Esther Marie Moberg’in çocuğu olarak 22 Ağustos

Ursula K. Le Guin Kitapları, Sözleri ve Hayatı
12/06/2021
Ursula Kroeber Le Guin, 21 Ekim 1929’da Kaliforniya’nın Berkeley kentinde üç erkek kardeşin ardından ailenin tek kız çocuğu olarak dünyaya gelir. İsmini, doğum tarihi olan Azize Ursula Günü’nden alır. Babası dünyaca ünlü antropolog Alfred Kroeber, annesi psikolog ve yazar Theodora Kroeber’di. Annesi, yaşayan son Kızılderili kabilesi Yahi üyesi olan Ishi’nin biyografisini yazdığı için Amerikan yerlileri tarafından tanınan ve

Amin Maalouf Kimdir? Hayatı ve Eserleri
29/05/2021
Amin Maalouf, 25 Şubat 1949’da Beyrut’ta dünyaya gelir. Babası Katolik bir Arap olan, gazeteci Ruchdi Maalof, annesi Odette ise Türk kökenli bir Mısırlı’ydı. Maalouf, ailenin üçü kız, dört çocuğundan ikincisi olarak dünyaya gelir.

Hermann Hesse Kimdir? Kitapları, Hayatı ve Felsefesi
24/04/2021
Alman Edebiyatı’nda, Yeni Romantizm’in en büyük temsilcisi olarak kabul edilen Hermann Hesse’nin entelektüel kişiliği, tıp doktoru dedesi Carl Hermann Hesse’ye dayanır. Rus asıllı olan baba Johannes Hesse ise şövalye okulunda okuduktan sonra teoloji eğitimi görür ve 1869-1873 yılları arasında Hindistan’da misyonerlik de yapar.

Edebiyat Terimleri, Anlamları ve Örnekleri
11/04/2021
Edebiyatta kullanılan bilinç akışı, iç monolog, iç diyalog, büyülü gerçeklik, iç çözümleme, leitmotiv, poetika, tanrısal anlatıcı, prolog, üstkurmaca gibi önemli terimleri örneklerle açıkladık.

Toni Morrison Kimdir? Eserleri Nelerdir?
07/03/2021
Amerikan Edebiyatı’nın en önemli yazarlardan biri olan Toni Morrison 18 Şubat 1931’de Ohio’da doğar. Yoksul bir aileye mensuptu; babası George Wofford Ohio, Lorain’in çelikhanesinde kaynakçı olarak, annesi Ramah ise bir lunaparkın tuvaletinde çalışıyordu.

Kayıp Zamanın İzinde: Marcel Proust’un Hayatı ve Eserleri
21/02/2021
Achille Adrien Proust ile Jeanne Clémence Weil’in oğulları, Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust 10 Temmuz 1871’de Paris’in güneyinde Auteuil’de büyük amcasının evinde dünyaya gelir. Babası ünlü bir patalog ve epidemi uzmanıdır, annesi ise Alsace’lı zengin Yahudi bir ailenin iyi eğitimli kızıdır.

Yuval Noah Harari Kimdir? Hayatı ve Kitapları
08/10/2020
Dünya çapında büyük yankı yaratan kitaplarıyla tanınan Yuval Noah Harari, 24 Şubat 1976’da Doğu Avrupa ve Lübnan kökenli Yahudi olan Shlomo ve Pnina Harari’nin üç çocuğundan biri olarak, Hayfa’ya bağlı Kiryat Ata kentinde dünyaya gelir. Babası devlette çalışan bir silah mühendisi, annesi ise bir büro yöneticisiydi.

Yüzüklerin Efendisi Serisi’nin Yazarı Tolkien’in Hayatı
26/07/2020
Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı, fantastik edebiyatın babası John Ronald Reuel Tolkien, 3 Ocak 1892’de o dönemde Güney Afrika’da Oranj Devleti adıyla anılan bir ülkenin Bloemfontein şehrinde dünyaya gelir.

Henri Bergson Kimdir? Hayatı ve Eserleri
26/07/2020
20. yüzyılın en önemli filozoflarından Henri Bergson, 18 Ekim 1859’da Paris’te dünyaya gelir. Babası Polonya asıllı bir Musevi, annesi ise İrlandalı Musevi’dir.

Martin Heidegger’in Hayatı ve Eserleri
25/07/2020
Martin Heidegger, 20. yüzyılın şüphesiz en önemli filozoflarından. 1927 tarihli Varlık ve Zaman adlı başyapıtıyla felsefede yeni bir çığır açmış; böylelikle varlığa yönelik ontolojik (varlık felsefesi) ve epistemolojik (bilgi felsefesi) tartışmaları da beraberinde getirmiştir.

Öykünün Yaratıcısı Giovanni Boccaccio Kimdir?
03/07/2020
Giovanni Boccaccio, 1313(?) tarihinde Floransa’nın güneyinde Gertaldo kasabasında, Boccaccio di Chellino adında Toscanalı bir tüccar ve Fransız bir anneden dünyaya gelir. Çocukluğunun ilk yılları Floransa’da, genel olarak mutsuzluk içinde geçirir.

Küçük Prens’in Yazarı Antoine de Saint-Exupéry’nin Hayatı ve Kitapları
05/05/2019
Hepimizin severek okuduğu Küçük Prens’in yazarı Antoine de Saint-Exupéry’nin ilginç yaşamını sizler için yazdık. 29 Haziran 1900’de beş kardeşin üçüncüsü olarak Lyon’da doğar Antoine de Saint-Exupéry.

Isaac Asimov Kimdir? Isaac Asimov Hayatı ve Kitapları
05/04/2019
Vakıf ve Robot Serisi ile tanıdığımız, bilimkurgu edebiyatın babası sayılan Isaac Asimov’un önemli eserleri ve hayatı hakkındaki önemli bilgileri derledik.

Fernando Pessoa’nın Hayatı ve Kitapları
22/01/2019
20. yüzyılın en önemli edebiyatçılarından ve Portekiz modernizminin öncülerinden sayılan, şair, yazar, düşünür ve edebiyat eleştirmeni olan Fernando António Nogueira Pessoa, 13 Haziran 1888’de Lizbon’da dünyaya gelir. 13 Haziran, Aziz António yortusudur. Aziz António günü, Lizbon’un günüdür ve doğduğu şehrin temel yazarı olan Pessoa için bundan daha uygun bir doğum günü olamazdı. Pessoa, Kafka’nın Prag ya

Dünya Klasikleri: Okunması Gereken 20 Klasik Kitap
03/12/2018
Dünya klasikleri, haklarında genellikle yeniden okuyorum sözünü işittiğimiz kitaplardır. Klasikler, gerek unutulmazlıklarıyla varlıklarını duyurduklarında, gerek kolektif ya da bireysel bilinçdışı kılığına bürünüp belleğin katmanları arasında gizlendiklerinde özel bir etki gösteren kitaplardır.

Dante’nin İlahi Komedya’sı: Cehennem, Araf ve Cennet
04/11/2018
İtalya’nın en büyük şairi, Batı Edebiyatı’nın en büyük ustaları arasında sayılan Dante Alighieri (1265 – 1321), bir edebiyat kuramcısı, ahlak felsefecisi ve siyasal düşünürdür. İlahi Komedya adlı manzum eseri de Hristiyanlık öğretisinin ve Dünya Edebiyatı’nın başyapıtlarındandır.

Stefan Zweig’ın Eserleri ve Hayatı
14/07/2018
Stefan Zweig, 28 Kasım 1881’de Viyana’da dünyaya gelir. Babası kumaş tüccarı Moritz Zweig, annesi ise zengin bir tüccar ailesi olan Brettauer ailesinin kızı Ida Zweig idi. Zweig’ın doğum yeri olan Schottenring, Viyana’nın ünlü bulvarlarından biridir. Erkek kardeşi Alfred ile görkemli bir apartmanda mutlu ve rahat bir çocukluk geçirir.