Tarih

Büyük (Deli) Petro Kimdir?
20/12/2020
Petro Alekseyeviç Romanov, 9 Haziran 1672’de dünyaya gelir. Çar I. Aleksey ve ikinci eşi Natalya Narişkina’nın oğludur.

Ferdinand Magellan Kimdir?
12/12/2020
Portekizce belgelerde ismi, bazen Femâo de Magalhais, bazen de Femâo de Magelhaes olarak çıkar. İspanyolların hizmetine girdikten sonra kendisi de belgeleri bazen Maghallanes, bazen de Maghellanes diye imzalar. Sonraları adının, İspanyolca versiyonunun Latinceleştirilmiş hali Magellanus kullanılır.

Ayasofya’nın Tarihi ve Mimarisi
16/07/2020
6. yüzyıldan günümüze ulaşan önemli bir evrensel değer olan Ayasofya, dünya mimari kültür mirasının en önemli yapılarından biridir. Tarihçesi ve mimari özelliklerinin yanı sıra, jeolojisi ve inşasında kullanılan doğal taşların litolojisi, kökenleri ve kullanımı da özel bir inceleme alanıdır.

Geçmişten Günümüze İnsan Hakları Bildirgeleri
28/04/2020
Tarihsel bir olgu olarak insan hakları, ahlak, felsefe, dil, din, hukuk ve kültür gibi birçok gelişmeleri içermektedir. Tarihsel süreç boyunca hak ve özgürlük düşüncesi günümüze kadar süregelmiştir.

Osmanlı Devleti Padişahları ve Hayatları
21/03/2020
Osmanlıların Oğuzların Kayı Boyu’ndan geldikleri konusunda günümüz araştırmacılarının çoğunluğu hemfikirdir. Ancak, kronikler arasındaki çelişkilere dikkati çeken ve konunun dönemin tarihçileri tarafından işlendiği şartları göz önüne alan araştırmacılar ise, Oğuz Efsanesi’nin Osmanlıların hükümranlık iddialarını meşrulaştırmak üzere uydurulduğu görüşünü benimsemektedir. İlk Osmanlıların yarı göçebe bir aşiret olduğu da genel kabul gören olgular arasındadır.

Casuslar Kralı Arabistanlı Lawrence Kimdir?
21/03/2020
Birinci Dünya Savaşı’nda İngiliz Askeri İstihbarat Şube’sinde görev yapan Thomas Edward Lawrence, özellikle Arap Yarımadası’nda yürüttüğü istihbarat faaliyetleri ile ün kazanmıştır. Bölgede Osmanlı Devleti’ne karşı başlatılan Arap isyanının siyasi, taktik ve lojistik açıdan daha sistemli bir hal almasında önemli bir rol oynamıştır. Böylece İngilizlerin Arap Yarımadası’ndaki nüfuzunu pekiştirmiştir.

İbn-i Hâldun Kimdir? Hayatı ve Mukaddime Adlı Eseri
11/03/2020
Sosyal bilimlerin babası kabul edilen, Ortaçağ İslam-Arap düşünürlerinden İbn-i Hâldun, 1332’de Tunus’ta doğar. Asıl adı Ebu Zeyd Abdurrahman bin Muhammed bin Haldun Hadrami’dir. Hadramut’tan (Yemen) İspanya’ya göç eden çok eski ve soylu bir Arap ailesinden gelir. İbn-i Hâldun’un babası devrin büyük hocalarındandı ve ilk hocası da babası olur. Uzun otobiyografisinde kendilerini övdüğü bir hoca topluluğundan, Kuran,

Hypatia Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları
04/03/2020
Birçoğumuzun Agora filmini izledikten sonra tanıdığı Hypatia’nın, M.S. 370 yılında (net olarak bilinmese de) İskenderiye’de doğduğu tahmin ediliyor. Babası Theon, İskenderiye Üniversitesi’nde matematik hocası ve yöneticidir. Sorgulamayı, araştırmayı seven meraklı biri olan Hypatia, bu ortamda büyür.

Sun Tzu Wu’nun Hayatı ve Savaş Sanatı Kitabı
04/03/2020
Savaş, insanın yaratılışından beri varolan bir olgudur. Tarih boyunca yaşanan bütün maddi ve manevi gelişmeler, bilimsel ve ahlaki ilerlemeler, insanlar arasında süregelen savaşları yok etmeyi başaramamış; hatta gerek teknolojik gerekse fikrî bakımdan kuvvetlenmesine, yayılma alanı ve yıkım gücünü artırmasına sebep olmuştur. İnsanlık tarihini bir savaşlar tarihi olarak nitelendirmiş birçok düşünür, asker ve devlet adamı, savaşın ne

Abraham Lincoln Kimdir?
21/09/2019
Abraham Lincoln, 12 Şubat 1809’da Thomas ve Nancy Lincoln’ün çocuğu olarak, Kentucky’de Hardin’de dünyaya gelir. Yoksul bir ailenin çocuğuydu. İki odadan oluşan, yerlerin toprak olduğu, pencereleri naylon ve bez parçalarıyla örtülü perişan bir evde yaşar. Evde kömür parçalarıyla tahtalara yazarak okuma yazmayı öğrenmeye çalışır, ancak bir yıl okula devam edebilir.

Machiavelli Kimdir? Hayatı, Eserleri, Sözleri
26/08/2019
Siyaset biliminin kuruculardan biri olarak kabul edilen Niccolò di Bernardo dei Machiavelli, 3 Mayıs 1469’da Floransa’da dünyaya gelir. Babası Bernardo Machiavelli, devrin ölçütlerine göre orta halli bir avukattı. Bununla birlikte 1530’da öldüğünde oğluna babadan kalma araziler devredebilmişti. Babasından dört yıl önce, Machiavelli 26 yaşında iken ölen annesi Bartolomea ise, özellikle dinsel temalı dörtlükler, Meryem Ana’ya övgüler yazan

I. Konstantin Kimdir? I. Konstantin’in Hayatı
24/08/2019
Tarihte Büyük (Magnus) sıfatıyla ünlenmiş ve asıl adı Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus olarak bilinen I. Konstantin, Sırbistan’ın güneyinde yer alan Niş (Naissus) şehrinde doğar. Doğum tarihine ilişkin net olmayan bilgiler söz konusudur. Fakat yine de bazı antik yazıtlar ve eserlerden hareketle, yaklaşık olarak 273 veya 274 yılının Şubat ayının sonlarına doğru doğduğu söylenebilir.

Geçmişten Günümüze Oyuncak Çeşitleri ve Tarihi
18/08/2019
Oyuncaklar, çocuğun bedensel, zihinsel ve psikososyal açıdan gelişmesinde önemli katkıda bulunan, çocuğun hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştiren en önemli araçlardır. Oyuncakların en büyük çekiciliği, bize dünyayı minyatür halinde göstermeleridir. Çocukların kendi güçlerini fark etmelerine ve yetişkinlerin dünyasına uyum sağlamalarına yardım eder.

Varoluşçuluk Nedir? Varoluşçuluk Akımı, Felsefesi ve Filozofları
28/01/2019
Varoluş felsefesi, farklı düşünürlerin benzer temalar üzerinde farklı yorum ve değerlendirmelerde bulundukları, çok boyutlu ve derinlikli bir felsefi akımdır. İnsana ve insanın varoluşuna yönelen bu felsefi akım, aslında kendinden önceki felsefi akımların da ele aldığı konuları incelemekte, ancak getirdiği açıklamalar ve vurguladığı temalar bakımından farklılık göstermektedir.

Liberalizm Nedir?
28/01/2019
Avrupa’da ortaya çıkan ve 17. yüzyıla kadar geriye götürülebilen liberalizm, en geniş anlamda bireyciliği, özgürlüğü, sınırlı devleti, hukukun hakimiyetini, serbest piyasa mekanizmasını ve evrimci gelişimi düstur edinen, temel insan haklarını, barışı, adaleti ve çoğulculuğu arzulayan bir ideoloji olarak ifade edilebilir.

UNESCO Nedir? UNESCO Açılımı ve Görevleri
15/01/2019
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), Birleşmiş Milletler’in özel bir kurumu olarak, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu adıyla, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 16 Kasım 1945’te Londra’da 44 ülkenin katılımı ile kurulmuştur. Türkiye, UNESCO’nun kuruluş sözleşmesini onaylayan ilk 10 devletten biridir ve ülkemiz bu sözleşmeyi 20 Mayıs 1946 tarihinde imzalamıştır.

Budizm Nedir? Buda Kimdir?
30/12/2018
Gautama (Gotama) Buda, M.Ö 563 – 483 arasında Hindistan’da yaşadığı tahmin edilen, Siddhartha adıyla da bilinen, peşine düştüğü yaşam ve ölümün ardındaki gerçeğin arayışı sonucu aydınlanan ruhani öğretmen ve Budizm’in kurucusudur.

Cicero Kimdir? Cicero’nun Sözleri ve Hayatı
09/12/2018
Roma İmparatorluğu’nun ilk hümanisti, hitabet ustası, hukuk ve adaletin baş savunucusu Marcus Tullius Cicero, 3 Ocak M.Ö 106’da Roma’nın 100 km kadar güneydoğusunda bulunan Arpinum (günümüzdeki adıyla Arpino) kasabasında dünyaya gelir.

Ludwig Wittgenstein Sözleri, Eserleri ve Hayatı
18/11/2018
Avusturyalı filozof Ludwig Wittgenstein, büyük bir çelik üreticisi olan babanın yetenekli sekiz çocuğunun en küçüğü olarak, 26 Nisan 1889’da Viyana’da doğar.

Anarşizm Nedir?
16/11/2018
Anarşizm, günlük dilde başıboşluk, kuralsızlık, kargaşa, kaotik durum veya düzen karşıtı saldırı gibi olumsuz anlamıyla kullanılır. Eski Yunanca olumsuzluk öneki an ile kral, yönetici güç anlamına gelen arche kelimelerinin birleşmesinden oluşan, anarchos kelimesinden türemiş olan anarşi kelimesi, yöneticisi olmayan toplum yapısını tanımlamak için kullanılmıştır.