Menu

roman

Kemalettin Tuğcu’nun Hayatı ve Kitapları

“Bizim Kemalettin Tuğcu’larımız vardı… Bir de camların buğusuna yazı yazma imkanı.” Yılmaz Erdoğan’ın Yaşayabilme İhtimali şiirinde söylediği gibi, çocukluğunu, ilk gençliğini 1960’lı, 1970’li yıllarda yaşayanların vazgeçilmez yol arkadaşlarından birisiydi Kemalettin Tuğcu kitapları. Bir nesile okuma alışkanlığı kazandırmasına rağmen, edebiyat çevrelerince hep yok sayıldı, küçümsendi, kitapları edebiyat dışı sayıldı. Ama onun romanları, o dönem çok sayıda

Edgar Allan Poe’nun Şiirleri, Kitapları ve Hayatı

Sınırları zorlamak, kırk yıllık bir yaşamı sığdırdığı dönemin sınırlarını… Yalnızca zorlamakla kalmayıp aynı zamanda da aşmak, hem de uçsuz bucaksız bir şekilde. Edgar Allan Poe olunca, onun dehası yalnızca sınırlarını aşmakla kalmaz, Baudelaire’den Benjamin’e kadar birçok yazar ve düşünür için birer tartışma ve esin kaynağı olmasının sebebi kuşkusuz çağının çok ötesinde bir düş gücüne sahip

Türk Edebiyatı’nın Okumanız Gereken 11 Polisiye Romanı

Polisiye roman, Türk romanı için yeni sayılan bir türdür. Henüz edebiyatın üvey evladı olma aşamasını tam olarak geçememiş olsa da, özellikle 80 sonrası başlayan ve 90’lı yıllarda kendi çapında bir furya başlatmış olan bu türün gün geçtikçe benimseneceğine dair beklentileri arttıran yazarlar dikkati çeker.

Şarkı Olarak Bestelenmiş 10 Metin Altıok Şiiri

Aralarında Sezen Aksu, Zülfü Livaneli, Zuhal Olcay, Candan Erçetin, Mazlum Çimen, Doğan Duru, Demet Sağıroğlu, Birsen Tezer gibi isimlerin de olduğu 30’a yakın sanatçı, Sivas katliamında hayatını kaybeden şair Metin Altıok için bir araya geldi ve onun şiirlerinin bestelerinden oluşan hayli kapsamlı bir saygı albüme imza attı. Bu albümden şarkıları sizinle paylaşıyoruz.

Orhan Kemal’in Türk Sineması’na Uyarlanmış 11 Eseri

Orhan Kemal, toplumun alt tabakasını oluşturan insanların yaşam kavgasını, işçi sınıfının çalışma koşullarını, küçük insanların dünyasını aydınlık gerçekçi bir bakışla sergilediği, toplumsal sınıflar arasındaki zıtlıkları, çelişkileri yansıttığı öykü ve romanlarıyla, Türk Edebiyatı’nda toplumsal gerçekçi kuşağın en etkili kalemlerinden biri olmuştur.

Okumanız Gereken 10 Sürükleyici Tarihi Roman

Tarihi romanı, tarihte yaşanmış bir gerçeklikten hareketle kaleme alınan, kendi içerisinde bir tutarlılığı bulunan, hem tarihi hem de kurmaca şahısların yer alabildiği bir roman türü olarak tanımlamak mümkündür. Tarihi sıkıcı bulan okurlara tarihi sevdirebilir, fakat sorumluluk da gerektirir. Tarihi gerçekliklerle uyuşması, nitelikli olması gerekir. Tarihi romanları iki gruba ayırabiliriz. İlki tarihsel gerçekliklerden hareketle kaleme alınan

Dünya Edebiyatı’ndan Okumanız Gereken 7 Mektup-Roman

Roman ve hikayelerde bir anlatım tekniği olarak yararlanılan mektuplar gizli kalmış duyguları ya da olayları ifşa eden bir vasıta, kişinin kendi kendisiyle hesaplaştığı bir iç ben yolculuğu olarak bilinçaltına en yakın mesafede konumlanan mahrem metinlerdir.

BBC’nin Seçtiği En İyi 10 İngiliz Edebiyatı Eseri

BBC Culture, İngiltere dışındaki kitap eleştirmenlerine yaptığı anket sonucu, en iyi 100 İngiliz romanının listesini hazırladı. Liste, İngiltere dışındaki okurlara İngiliz Edebiyatı ile ilgili bir bakış açısı sunmayı amaçlıyor. BBC Culture’dan Jane Ciabattari, İngiltere hariç, Avustralya’dan Zimbabve’ye kadar dünya genelinden 82 kitap eleştirmenine bir anket yaptı. Listede kurmaca dışı kitap, oyun, öykü, epik şiir ve

Norveç Kitap Kulüpleri’nden Tüm Zamanların En İyi 10 Kitabı

Norveç Kitap Kulüpleri, dünyayı ele geçiren televizyon ve bilgisayara karşı 54 ülkeden çok sayıda yazarın katılımıyla, klasik edebiyatı yüceltmek için tüm zamanların en iyi 100 kitabını belirledi. Biz de bunların arasından 10 tanesini seçtik, daha önce farklı kitap listelerimize aldığımız yazar ve kitapların dışında kalanları tercih ettik.

7 Ünlü Türk Edebiyatçının Özel Mektupları

Edebiyatta mektup türü her zaman önemli olmuştur. Yazar ve şairlerin birbirleriyle mektuplaşmaları, okurun ilgisini her devirde çekmiş ve çekmeye devam ediyor. Okur, elindeki kitabı yazan kişiyi, onun hayatını, nasıl yetiştiğini, nasıl yaşadığını, nasıl yazdığını ve daha pek çok şeyi merak eder. Zihnindeki soruların cevabını bulmak için yazara bir şekilde ulaşmak ister. İşte bu noktada yazarın

Gençlerin Okuması Gereken 10 Kitap

Semih Gümüş’ün hazırladığı, Gençler Ne Okumalı isimli listeyi yayınlıyoruz. Semih Gümüş pek çok derginin kuruluşunda, yönetiminde yer aldı. 2006 Aralık ayında Notos Dergisi’nin yayın yönetmenliğini üstlendi. Eleştiri ve deneme kitaplarının yanı sıra öykü antolojileri hazırladı. Radikal Kitap’ta yazıyor.

Honoré de Balzac’ın Eserleri ve Hayatı

Balzac kendini, iki hakikat dediği taht ve kilisenin yandaşı ilan ederken, Hugo onu devrimci bir yazar olarak kabul ediyordu; çağdaşları onu bir gerçekçi olarak görürken, Baudelaire onu olağanüstü bir hayalperest olarak nitelendiriyordu. Dante’nin İlahi Komedyası’ndan esinlendiği 96 eserden oluşan dev eseri İnsanlık Komedyası’nı Dünya Edebiyatı’nın en büyük eserlerinden biri yapan işte bu üstesinden gelinemez karmaşıklıktır.

Okumanız Gereken Edebi Nitelikte 10 Seyahat Kitabı

Radikal Kitap’ın, Doğan Hızlan, Cem Erciyes, Yekta Kopan, Mehmet Yaşin, Buket Uzuner, Burcu Aktaş, Saffet Emre Tonguç, Cemre Birand, Nedim Gürsel, Bedia Ceylan Güzelce’den oluşan jürisinin seçtiği seyahat konulu en iyi 10 kitabı derledik.

Umberto Eco’nun Kitapları ve Hayatı

5 Ocak 1932’de Milano yakınlarındaki Alessandria kasabasından doğan İtalyan bilim adamı, yazar, edebiyatçı, eleştirmen ve düşünür Umberto Eco’yu 19 Şubat 2016’da kaybettik. Umberto Eco, kariyerine 1950’lerde İtalyan Radyo-Televizyonu RAI’nin kültür programlarını yöneterek başladı. Ortaçağ Estetiği ve göstergebilim dallarında dünyanın en önde gelen isimleri arasında yer almaktadır.

Attila İlhan’ın 20 Unutulmaz Şiirinden Mükemmel Alıntılar

Dünya Edebiyatı’nın En Güzel 15 Aşk Romanı

Barok Sanatın Önemli Ressamı Peter Paul Rubens’in 10 Resmi

Murathan Mungan’ın En Güzel 20 Şiiri

Dünya Edebiyatı’ndan Türkçeye Kazandırılmış Çeviri Şiirler

Türk Edebiyatı’nın En Önemli 12 Aşk Romanı

Dünya Klasikleri: Okunması Gereken 20 Klasik Kitap

11 Türk Ressamın Fırçasından Kurtuluş Savaşı

Gabriel García Márquez’in Okumanız Gereken 9 Kitabından Alıntılar

Ünlü Şairlerimizin Kaleminden Güzel Şiirler

Dünyaca Ünlü Ressamlar, Resimleri ve Analizleri

Ünlü Ressamlar: Ludovic Alleaume, Gustave Poetzsch, Diego Rivera, Jules-Alexis Muenier, Vladimir Makovsky, Rafael Romero Barros

Dünyaca Ünlü Ressamların Resimlerinin Analizi

Edgar Allan Poe’nun Şiirleri, Kitapları ve Hayatı

Kemalettin Tuğcu’nun Hayatı ve Kitapları

10 Kasım Şiirleri

Günümüze Kadar Gelen Renk Teorileri Nelerdir? Goethe’nin Renk Teorisi

İstanbul Şairi Yahya Kemal Beyatlı’nın Şiirleri ve Hayatı

Antoni Gaudi Kimdir? Antoni Gaudi Eserleri Nelerdir?

Danimarkalı Ressam Peder Severin Krøyer’in 15 Göz Alıcı Resmi

Edebiyatımızın Proleteri Cevdet Kudret Solok Kimdir?

Anneler Günü İçin Anne Şiirleri

Bilmeniz Gereken 14 Ekspresyonist Ressam ve Tabloları

Sung Kim’in Masalsı Dünyası ve Mutluluk İle İlgili Özlü Sözler

Şairlerimizin Zaman Şiirleri

Tomris Uyar’ın Hayatı ve Eserleri

Bilmeniz Gereken 18 Türk Kadın Ressam

Ünlü Türk Öykücülerden 10 Aşk Hikayesi

Suluboya Ressamlarımızdan Ömer Muz’un 20 Resmi

Dünyaca Ünlü Ressamların Sonbahar Resimleri

Ahmet Ümit’in 11 Kitabı ve Kitaplarından Alıntılar

Ülkü Tamer’in Şiirleri ve Hayatı

Şairlerimizin Şiirlerinden Yalnızlık Sözleri

İnanılmaz Güzellikteki Heykeller ve Heykeltıraşları

Günümüzde Pek Kullanılmayan Eski Türkçe Kelimeler

Ömer Hayyam’ın Hayatı

Bertolt Brecht’in Eserleri ve Hayatı

John Berger Kimdir? John Berger Kitapları ve Sözleri

10 Alıntıyla İçinden Edebiyat Geçen Şehir İstanbul

Dünyaca Ünlü Ressamların Resim Analizleri

Kayıp Zamanın İzinde: Marcel Proust’un Hayatı ve Eserleri

10 Yazarımızın Çocuklar İçin Masal ve Hikaye Kitapları