26 Aralık 1941 Adana doğumlu Şener Şen, sinema oyuncusu Ali Şen’in oğludur. Şener Şen’in Türk Sineması’ndaki ölümsüz karakterlerine göz atalım.
Şener Şen bir röportajında şöyle anlatır çocukluk günlerini: “Prototip Türk ailesi, ama alt sınıf… Adana’dan İstanbul’a gelince; o zamanlar henüz teşekkül halinde olan Zeytinburnu’na yerleştik. Her türlü insanla iç içe yaşadım. Yani biraz gecekondu çocuğuyum ben. Gecekonduda büyüdük, yetiştik. Biz çocukken dayak da yedik. Dayak zaten o dönemin eğitim biçimiydi, dolayısıyla farkında değildik dayak yediğimizin. Çünkü herkes dayağını yemiş öyle okula gelmiş oluyordu…”
Lise yıllarındayken eğitimini aksatır ve biraz da ekonomik sebeplerle okulu bırakma kararı alır. Önce bir iplik fabrikasında çalışır, ardından da tekrar eğitimine devam etme kararı alır. Bu arada, işportacılık ve şoförlük yapar, akşam lisesine devam eder. Mezun olduktan sonra, öğretmen açığı nedeniyle o yıllarda tanınan bir hakla, 1964-1966 yılları arasında Kocaeli’de ve Muş’un Malazgirt ilçesinin Fenek köyünde öğretmenlik yapar.
Köy öğretmenliği yıllarından
Şener’in hayali tiyatrocu olmaktır ve babasının oyunculuk konusundaki teşvikleri üzerine öğretmenlik mesleğini bırakarak oyunculuk macerasına girişir. Zor da olsa, İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’na yazılır. Oyuncu olarak almadılar önce, 1967’de figüran olarak girdim. Nedeni de basit: “Konservatuvar eğitimim yok. Kalabalık rollerde yevmiyeli stajyerdim…”
Tiyatroda ilk oyunum, Romeo ve Juliet’teki düşman ailelere mensup kişilerden biriydim ve tek repliğim, “Hey bakın burada” gibi bir şeydi. Başrollerde Cüneyt Türel’le Tijen Par vardı ve işte onlar oyuncu diye imrenerek bakardım… Orada gelişme hızlı oldu, kısa zamanda iyi roller oynadım Şehir Tiyatroları’nda: Seferi Ramazan Bey’in Nafile Dünyası, Zengin Mutfağı, Aslan Asker Şvayk vs…
Hizmetçi Dediğin Böyle Olur Filmi, 1964
Şener Şen sinema serüvenine set işçiliği, suflörlük, seslendirme gibi kamera arkası işlerle başlar. 1963’te Hizmetçi Dediğin Böyle Olur adlı filmle ilk kez beyazperde görüldüğünde 23 yaşındadır. Yavaş yavaş dikkati çekmeye başlar. Ertem Eğilmez, Hababam Sınıfı filmlerindeki beden eğitimi öğretmeni Badi Ekrem rolü için Şener Şen’i çağırır. Yaklaşık 5 yıllık bir sürecin ardından gelen bu teklif, hayatının dönüm noktası olur.
“Filmlerimde çok çeşitli karakterleri oynadığım için hangisi benim bilmiyorum. Çiçek Abbas’taki bitirim, Eşkıya’daki Baran, Badi Ekrem, hangisiyim ben? Bilmiyorum tabii ki, ama hepsinden birer parça taşıdığım doğru. Kişilik olarak da kendimi iyi hissettiğim ortamlarda bir açılma oluyor. Ama eğer o kadar iyi hissetmiyorsam kapalı, içe dönük bir kişilik sergiliyorum. Benim için “O bir tanedir” diyenler de var, “Çok mesafelidir” diyenler de. Ama şunu da söylemeliyim: 77 milyonla tabii ki samimi olamam…”
1. Hababam Sınıfı, 1974
Yönetmen: Ertem Eğilmez, Oyuncular: Kemal Sunal, Adile Naşit, Münir Özkul, Tarık Akan, Halit Akçatepe
Rıfat Ilgaz, öğretmenlik yaptığı 15 yıllık dönemindeki gerçek, yaşanmış anılarından oluşturduğu Hababam Sınıfı’nı ilk olarak Dolmuş Dergisi’nde Stepne imzasıyla yazar. Daha sonra 1957’de kitaplaştırılır. Öğrenciliğin, öğretmenliğin efsanevi öyküsü Hababam Sınıfı, sinemaya 1974 yılında aynı adla aktarılır. Serinin ikinci film, 1975 tarihli Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, 1976 yapımı olan Hababam Sınıfı Uyanıyor ile Hababam Sınıfı Tatilde’yi, 1978 yapımı olan Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor ve 1981 yapımı olan Hababam Sınıfı Güle Güle filmleri izler. Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor filminin yönetmeni Kartal Tibet, diğerlerinin ise Ertem Eğilmez’dir. Hababam Sınıfı’nın kırmızı eşofmanlı beden öğretmeni Badi Ekrem, Şener Şen için sinema kariyerinin dönüm noktası olur.
2. Bizim Aile, 1975
Yönetmen: Ergin Orbey, Oyuncular: Şener Şen, Adile Naşit, Münir Özkul, Tarık Akan, Halit Akçatepe
Filmde, fabrikada çalışan işçi Yaşar Usta (Münir Özkul) ve büyük ailesinin hikayesi anlatılır. Şener Şen bu filmde Yaşar Usta’nın fabrikadan arkadaşı ve üvey kızıyla evlenecek olan damadı rolündedir. Şener Şen, bu filmde olduğu gibi birincil rollerde olmasa bile, izleyici hafızasında en çok kalan, en çok bahsedilen kişilerdendir.
3. Tosun Paşa, 1976
Yönetmen: Kartal Tibet, Oyuncular: Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Müjde Ar
Film, İskenderiye’nin en önemli iki ailesinin Tellioğulları ve Seferoğulları’nın Yeşil Vadi denen bölge için verdikleri mücadeleyi anlatır. Her iki aile de, Yeşil Vadi’ye sahip olmak için Daver Bey’in kızı Leyla’yı bekar oğullarına isterler. Leyla ise Seferoğulları’nın oğlunu beğenir. Tellioğulları vazgeçmezler, evin uşağı Şaban’ı Tosun Paşa kılığına sokarlar. Gerçek Tosun Paşa ortaya çıkınca her şey birbirine girer. Filmdeki Tosun Paşa karakteri, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu Ahmet Tosun Paşa’dan esinlenerek yaratılır. Hababam Sınıfı’nda keşfedilen Şener Şen, Kemal Sunal ikilisi bu filmde izleyiciyi kendine bağlar.
4. Süt Kardeşler, 1976
Yönetmen: Ertem Eğilmez, Oyuncular: Kemal Sunal, Şener Şen, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Hale Soygazi, Ergin Orbey
Unutulmaz Yeşilçam güldürülerinden Süt Kardeşler’de, Osmanlı zamanında bahriye eri olan Ramazan (Halit Akçatepe) ve Şaban (Kemal Sunal) ve komutanları Hüsamettin’in (Şener Şen) maceraları anlatılır. Film, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gulyabani eserinden Sadık Şendil tarafından uyarlanır.
Giovanni Scognamillo şöyle der: “Sahneye çıktığı ilk günden beri, sinemaya gönül verip perdede devleşen bir oyuncu Şener Şen tanıdık bir yüz, içimizi ısıtan bir eğlendirici, bir komedyen, bir trajedi kahramanı, bir eski zamanlar hikayecisi olmanın ötesinde vicdanımız, sakarlığımız, aşkımız ve yoksunluğumuzdur, Şener Şen katıksız bizdir. Anılarımız, anlarımız, naif gülümsemelerimiz, göz yaşlarımız ve kaybettiklerimizle yeniden buluşmamızı sağlayan bir rehberin, bir oynamayan oyuncunun öyküsüdür anlatılan, bir şaklabanlar, şaşkınlar, üçkağıtçılar, namuslular, kaybedenler, yalnızlar resmi geçidi…”
5. Şabanoğlu Şaban, 1977
Yönetmen: Ertem Eğilmez, Oyuncular: Kemal Sunal, Şener Şen, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Şevket Altuğ
Dünyanın en büyük sinema filmleri veritabanı olarak kabul edilen imdb.com tarafından 2009 yılında yapılan Tüm Zamanların En İyi 50 Komedi Filmi yarışmasında Şabanoğlu Şaban birinci olur. Askerde kumandanı Hüsamettin’i sürekli yaralayan ve türlü sakarlıklar yapan Şaban ile askerlikten sonra bir eğlence yerinde birlikte çalgıcılık yaptığı asker arkadaşı Ramazan, çalıştıkları yerde kanto yapan Nigar’a aşık olurlar. Sivil hayatta, Kadırgalı Eşref’i tesadüfen yakalayıp Hüsamettin’in kayınpederi olan Nazır Paşa’nın gizli polisi olurlar. Nazır Paşa, onlara kızkardeşinin kaybolan elmasını bulma görevi verecektir. İkilinin görev yerleri olan konakta, komutanları Hüsamettin ve pek çok macera onları beklemektedir.
6. Gülen Gözler, 1977
Yönetmen: Ertem Eğilmez, Oyuncular: Şener Şen, Adile Naşit, Münir Özkul, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda, Müjde Ar
Ertem Eğilmez’in en sevilen filmlerinden biri olan Gülen Gözler’de Yaşar Usta, karısı ve beş kızı ile beraber İstanbul’da yaşamaktadır. Kızlarının fikirlerini pek de umursamayarak, onlar için uygun damat adayları aramaktadır. Şener Şen filmde, kızlardan birini seven ama baba tarafından istenmeyen acemi pilot Vecihi’dir. Bu karakter, 1. Dünya savaşına katılan ve ilk uçak düşüren Türk pilotu Vecihi Hürkuş’tan esinlenilmiştir.
Sinema tarihçisi Giovanni Scognamillo, Türk Sinemasında Şener Şen kitabında şöyle der: “Neşelidir, gürültücüdür, henüz dramatik olmak için ne nedeni ne de fırsatı vardır. Hareketlidir, coştuğunda neredeyse cambazlık yapar, krize girer, cinnet geçirir, kendini yerden yere atar, hoplar, zıplar, koşuşturur; kavgaya tutuştuğunda onu bastırmak zordur ve kimi davranışları, tepkileri sürprizlerle doludur, aynı anda hem sevimli hem de cana yakın bir hinoğlu hindir, fırsatları değerlendirir, fırsatları yaratır ve yararlanmasını bilir. Ama gülümsediğinde kendini her zaman kurtarmasını bilir…”
7. Çöpçüler Kralı, 1978
Yönetmen: Zeki Ökten, Oyuncular: Kemal Sunal, Şener Şen, Ayşen Gruda, Erdal Özyağcılar, İhsan Yüce, İlyas Salman
Türk sinemasının muhteşem ikilisi Kemal Sunal ve Şener Şen yıllarca birçok filmde beraber oynadılar. Şener Şen, Kemal Sunal’la zıt bir ikilinin olumsuz tarafını yansıtır, aldatıcı, riyakar ve üçkağıtçıdır. Bazen baskıcı bir ağa, bazen bir belediye zabıtası, bazen de Osmanlı komiseridir, ama neredeyse her zaman üçkağıtçıdır. Aynı kıza aşık amir ve çalışanı canlandırdıkları Çöpçüler Kralı, bu iki usta ismin belirli bir mekan üzerinden, hem kişisel hem de toplumsal konulara değindikleri filmlerdendir. Film, 15.Antalya Film Festivali’nde En İyi Senaryo (Umur Bugay), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Şener Şen) ödüllerini kazanmıştır.
8. Neşeli Günler, 1978
Yönetmen: Orhan Aksoy, Oyuncular: Şener Şen, Adile Naşit, Münir Özkul, Ayşen Gruda, Oya Aydoğan, İhsan Yüce, Selim Naşit
Senaryosunu Sadık Şendil’in yazdığı filmin başrollerini, Münir Özkul ve Adile Naşit’in turşucu rolünde oynadığı film, geçimsiz bir çiftin ayrılmasını ve gelişen olayları komik bir dille anlatılır. Filmin bir diğer önemli ismi ise, çakı ile aslan avlayan palavracı Ziya rolüyle müthiş bir performans gösteren Şener Şen’dir. Bizim Aile, Gülen Gözler, Neşeli Günler… Fakir ama gururlu babalar, fedakâr anneler, sınıf farkı tanımayan aşklar, duygusal mutlu sonlarla biten izleyene huzur veren filmlerdi.
9. Kibar Feyzo, 1978
Yönetmen: Atıf Yılmaz, Oyuncular: Kemal Sunal, Şener Şen, İlyas Salman, Müjde Ar, Adile Naşit, Erdal Özyağcılar, İhsan Yüce
Tezkerelerini alıp köye aynı gün dönen Feyzo (Kemal Sunal) ve Bilo’nun (İlyas Salman), Gülo (Müjde Ar) ile evlenmek istemeleri üzerine giriştikleri başlık parası kavgası, köyden sürülmeleri ve kentte öğrendiklerinden sonra Maho Ağa’nın (Şener Şen) faşizmine karşı omuz omuza duruşlarını anlatan bir hikayedir. Şener Şen filmde gaddar ama komik Maho Ağa’da olduğu gibi, farklı karakterleri kendine has yeteneği ve özgün performansı ile beyaz perdeye taşıdı ve dillerden düşmeyen replikler kazandırdı.
10. Ne Olacak Şimdi?, 1979
Yönetmen: Atıf Yılmaz, Oyuncular: Şener Şen, Adile Naşit, Perran Kutman, Bülent Kayabaş, Levent Kırca
Senaryosunu Sadık Şendil’in yazdığı, romantik komedi türünde olan film güldürürken evlilik kurumunu da sorguluyor. Yönetmen Atıf Yılmaz’ın çoğu kez unutulan mizah yönünü ortaya koyduğu filmlerinden birisi. Şener Şen’in canlandırdığı Şakir karakteri ne yardan ne serden vazgeçebilen bahtsız bir çapkın. Perran Kutman’ın hayat verdiği Nuran ise, varını yoğunu kocasının ipliğini pazara çıkarmaya adamış cefakâr bir kadın. Bu ikilinin tüm film boyunca yaptıkları tatlı didişme ise, kahkahayı da beraberinde getiriyor. Filmin unutulmaz repliğini herkes hatırlayacaktır:
“- Yaz kızım: 200 torba çimento, 20 kamyon çakıl, 15 tane kapı, 30 kamyon ince kum…
– Tükür ulan babanın suratına.”
11. Erkek Güzeli Sefil Bilo, 1979
Yönetmen: Ertem Eğilmez, Oyuncular: Şener Şen, İlyas Salman, Adile Naşit, Sevda Aktolga, İhsan Yüce
Babasını öldüren adamın kızına aşık olan Bilo ve başından geçen komik olayların anlatıldığı film bol bol güldürürken, kan davası ve töre cinayetleri gibi toplumsal konulara da dikkat çeker. Şener Şen, köylünün kanını emen, onların sırtlarından geçinen, hatta kadınlarını bile alan bir ağadır yine, ama onun oyunculuğu ile sevimli gelir izleyene.
12. Banker Bilo, 1980
Yönetmen: Ertem Eğilmez, Oyuncular: Şener Şen, İlyas Salman, Meral Zeren, Münir Özkul, Ahu Tuğba, Ali Şen
Senaryosunu Yavuz Turgul ve Sadık Şendil’in yazdığı film, Almanya’daki yavuklusuna kavuşmak için para biriktirdiği sırada dolandırılan, İstanbul gibi büyük bir şehirde yozlaşan Bilo’nun ve aynı köyden arkadaşı kurnaz Maho’nun hikayesidir. Şener Şen‘in canlandırdığı Maho karakteri kurnaz, sahtekardır, babadan zengin değildir, dolandırıcılık yaparak zengin olmuştur. Şener Şen sayesinde, kişiliğini oturtamamış insanların, hiçbir işte dikiş tutturamamış, iki tarafı da idare edebilen, içten pazarlıklı insanların da sevimli bir yüzü olabileceğini hatırlarız.
13. Davaro, 1981
Yönetmen: Kartal Tibet, Oyuncular: Kemal Sunal, Şener Şen, Pembe Mutlu, Adile Naşit, Ayşen Gruda
Almanya’ya çalışmaya giden Memo, istediği parayı kazanıp köyüne döner ve sözlüsü Cano’yla evlenmek ister. Memolar’ın kan davalı oldukları Sülo da hapisten çıkarak karısı Ayşo’nun yanına gelir. Bunu duyan Hamo, düğünü durdurur ve oğlu Memo’nun, Sülo’yu öldürmesini ister ve olaylar bundan sonra başlar. Hıyartoların Sülo (Şener Şen) ile Davaroların Memo’su (Kemal Sunal) arasındaki hortum-kıble repliği unutulmazlar arasındadır.
14. Çiçek Abbas, 1982
Yönetmen: Sinan Çetin, Oyuncular: Şener Şen, İlyas Salman, Pembe Mutlu, Ayşen Gruda, Ahmet Mekin, İhsan Yüce
Senaryosunu Yavuz Turgul’un yazdığı film, 1982 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü’nü alır. Turgul filmin ilham kaynağı olarak, o dönemde gazetelerde haber olan bir minibüs şoförünün sevdiği kızı kaçırması olayını gösterir. Patronu olan Şakir’in (Şener Şen) aksine dürüst bir genç olan Abbas (İlyas Salman) minibüste muavinlik yapmaktadır. Şakir’in eski sevgilisi Abbas’la nişanlanınca, Şakir bu durumu hazmedemez… Şakir, Yeşilçam’ın getirdiği tüm kötü adam kriterlerine sahip olsa da, Şener Şen’in bu karakteri bile sevimli gösterdiğini söylersek yanlış olmaz.
15. Şekerpare, 1983
Yönetmen: Atıf Yılmaz, Oyuncular: İlyas Salman, Şener Şen, Yaprak Özdemiroğlu, Şevket Altuğ, Neriman Köksal, Ayşen Gruda, Hüseyin Kutman, Serra Yılmaz
Şekerpare, sinemamızın ender müzikal örneklerinden biridir ve entrikalarla dolu bir aşk filmi olmasının yanı sıra, hicivlerle bezeli bir komedi filmidir. Karakol amiri Ziver Bey (Şener Şen) ile çalışan Cumali (İlyas Salman) genelevde çalışan Şekerpare’ye aşık olur. Ancak Şekerpare’ye Ziver Bey de ilgi duymaktadır. Şekerpare’nin de Cumali’den hoşlandığını anlayan Ziver Bey genelev üzerindeki kontrolü arttırır, hatta evi kapatmaya kadar gider. Ancak içlerine Cumali’yi de alan Letafet Hanım ve kızları, Ziver’e hiç ummadığı bir oyun oynayacaktır.
Şener Şen, Kemal Sunal ve İlyas Salman’ın canlandırdıkları temelde saf, dürüst karakterlerinin bir antitezi olan, kendi sevimli ama olumsuz karakteri, Sunal’ın Şabanlığı ya da Salman’ın naif dürüstlüğüyle kendi usullerine göre, tuzaklar kurarak, komplolar hazırlayarak kıran kırana mücadele eder.
16. Namuslu, 1984
Yönetmen: Ertem Eğilmez, Oyuncular: Şener Şen, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Erdal Özyağcılar
Namuslu, Başar Sabuncu’nun yazdığı Mutemet Ali Rıza’nın Yaşam Hikayesi adlı tiyatro oyunundan yine kendisi tarafından geliştirilmiştir. Filmde namuslu, dürüst veznedar Ali Rıza Bey’in, işyerinin parasını soygunculara kaptırmasından sonra, buna kimseyi inandıramaması anlatılır. Namuslu’da, Şener Şen namuslu Ali Rıza Bey olarak Özal’ın memurunun işini bildiği bir dönemde zamanına uyumsuz bir karakteri canlandırarak sonraki döneme de damgasını vuracak bir karakterin yaratılmasına ortak olur. Dramatik güldürüden dramaya geçişte değişime uğramak zorunda kalan, dünyası ve değerleri altüst olan, sarsılan, neredeyse neyin doğru neyin yanlış olduğunu karıştıran kahramanını bu karmaşanın içine adım adım sokar.
17. Züğürt Ağa, 1985
Yönetmen: Nesli Çölgeçen, Oyuncular: Şener Şen, Erdal Özyağcılar, Nilgün Nazlı, Füsun Demirel, Can Kolukısa
Şener Şen’in, merhametli, temiz kalpli Züğürt Ağa’sı Türk sinemasının belki de en gerçekçi ağa karakteridir. Farklı bir ağadır, ağalığı ve ağayı kötülükle özdeşleştiren alışılmış tutumun karşısına, sevimli ve mazlum bir ağa tipi ile çıkar Şener Şen. Daha önce birçok defa canlandırdığı, karikatürleştirilen, dalga geçilen, çoğu zaman içten pazarlıklı, komik, kendi kurduğu tuzağa düşen ağa tiplemesinin dışındadır Züğürt Ağa. Şener Şen’in en başarılı oyunculuğunu sergilediği filmlerindendir. Zira sözü geçen, güçlü bir ağadan, çaresiz ağaya geçişi son derece başarılı.
18. Milyarder, 1986
Yönetmen: Kartal Tibet, Oyuncular: Şener Şen, Adile Naşit, Münir Özkul, Uğur Yücel, Tuluğ Çizgen
Mesudiye’de istasyon şefi olarak görev yapan Mesut (Şener Şen), yılbaşı piyangosunda büyük ikramiye kazanır. Ölümlere bile sebep olan piyango gecesinden sonra Mesut’un hayatı hiçbir zaman eskisi gibi olmaz.
Sinema tarihçisi Giovanni Scognamillo şöyle der: “Komedyen, dram ya da komedi-dram ya da trajik-komedi oynamaya yatkın ve hazırlıklı olduğu için çeşitlemelere açıktır ve sanatını bunlar aracılığıyla, oyunundaki nüanslarla, yarattığı kişilerin farklılığı, derinliği ve inandırıcılığıyla besler, kalıplardan mümkün olduğu kadar uzak kalarak, gerekirse kalıpları zorlayarak, onları ters yüz ederek, kırarak veya incelterek zengin bir oyun sürekliliğini yakalamaya çalışır ve bunu karakterden karaktere taşır. 1970’li yılların ikinci yarısından başlayarak günümüze kadar böylesi bir oyunculuk evrimini Türk sinemasında sergileyen bir isim olmuştur Şener Şen.”
19. Muhsin Bey, 1987
Yönetmen: Yavuz Turgul, Oyuncular: Şener Şen, Uğur Yücel, Sermin Hürmeriç, Osman Cavcı
Muhsin Bey, hikayesini dürüst, ilkeli, İstanbul Beyefendisi, Muhsin bey üzerine kurar. Filmde, değerlerine bağlı, sanat aşığı prodüktör Muhsin ile kaset çıkarıp ünlü olma hayalleriyle Urfa’dan İstanbul’a gelen Ali Nazik’in serüveni anlatılır. Muhsin Bey, değişime ayak uydurmaya çalışan bir karakterdir ve perdede de Şener Şen’in en etkileyici performanslarından birisini izleriz. 1987’de Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Senaryo (Yavuz Turgul), En İyi Erkek Oyuncu (Şener Şen) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Uğur Yücel) dallarında ödüle sahip olan Muhsin Bey, İstanbul Film Festivali’nde de Jüri Özel Ödülü’nü kazanır.
20. Eşkiya, 1996
Yönetmen: Yavuz Turgul, Oyuncular: Şener Şen, Uğur Yücel, Özkan Uğur, Settar Tanrıöğen, Selim Erdoğan
Film, Baran’ın (Şener Şen) inşa edilen baraj nedeniyle sular altında kalan köyüne gitmesi ile başlar. Eşkıya’da, İstanbul’a doğru yola çıkan bir kır eşkıyası Baran ile trende karşılaştığı bir kent eşkıyası Cumali’nin (Uğur Yücel) tesadüfen yollarının birleşerek metropol yaşamı içinde yaşadığı maceralar anlatılır. Filmin çok beğenilmesinde aşk temasının işlenmesi de yatar. Şener Şen’in oyunculuğunun zirvesinde olduğu filmlerindendir. Role fiziki uygunluğunun yanında, Baran’ın aşkını, saflığını, kararlığını, sadakatini izleyene çok iyi yansıtır.
Kaynak
Türk Sinemasında Şener Şen – Giovanni Scognamillo, 1990 Sonrası Türk Sineması’nda Film Dilinin Kullanımı, Şener Şen ve Ölümsüz Karakterleri, Ertem Eğilmez’in Namuslu Filminden Hareketle Seksenlerin Toplumsal Alanında ve Popüler Sinemasında Egemen Değerlerini ve Sinemadaki Temsilini Sorgulamak, Değişen Dünya, Değişmeyen Adam: Muhsin Bey, Kült Komedilerimizden: Ne Olacak Şimdi (1979)