Menu

Uzun Pozlama Tekniğiyle Yıldızları Fotoğraflamak



Bu yazımızda, fotoğrafçı Celal Gezici’nin uzun pozlama tekniğini kullandığı fotoğraflarını derledik ve kendi anlatımıyla uzun pozlama tekniğinde dikkat edilmesi gereken noktalara yer verdik.

Yıldızları dairesel şekilde çekmek veya Samanyolu’nu fotoğraflamak birçok fotoğrafçının yapmak istediği bir çekim türüdür. Bu tür çekimleri uzun pozlama denilen teknikle yapabilmekteyiz. Uzun pozlama için gerekli ekipmanları, doğa şartlarını ve pozlama değerlerini en basit ve anlaşılır şekliyle maddeler halinde sıralayalım.

Her bir fotoğrafın sağ alt köşesinde kullanılan ayarları görebilirsiniz.

celal gezici UZUN POZLAMA TEKNİĞİYLE YILDIZLARI FOTOĞRAFLAMAK (1)

1. Titremeyi önlemek için sağlam bir tripod ve harici deklanşör kullanalım. Geniş açılı lensleri tercih edelim. Karanlıkta çalışacağımız için el fenerleri bulunduralım. Projektör gibi daha güçlü ışık kaynaklarının da bulundurulması fotoğrafımıza artı değer katabilir. Makinemizin B(bulb) modunu seçelim. Çekimi RAW formatta yapalım.

celal gezici UZUN POZLAMA TEKNİĞİYLE YILDIZLARI FOTOĞRAFLAMAK (2)

2. Şehir ışıklarından uzak bir bölgede çekim yapalım. Yüksek rakımlarda yıldızların daha parlak göründüğünü unutmayalım. Çekim yapılacak bölgeyi gündüz saatlerinde gezip uygun açılar bulmakta fayda var. Sadece yıldızları pozlamanın fazla bir cazibesi olmayabilir. Kadrajımıza ağaçlar, kayalıklar, eski bir yapı vb. ilgi merkezleri almak fotoğrafın görselliğini güçlendirecektir. Bunları pozlama esnasında ışık kaynaklarıyla aydınlatarak vurguyu arttırabiliriz. Amacımız dairesel yıldız izleri çekmekse, açımız kuzey yönü demektir. Kutup yıldızı dünya ile aynı eksende döndüğü için, fotoğrafımızda nokta şeklinde sabit kalacak ve diğer yıldızlar halka şeklinde olacaktır. Telefon veya tabletlerimize yükleyeceğimiz astronomi programlarıyla yıldızların yerlerini rahatlıkla bulabiliriz.

celal gezici UZUN POZLAMA TEKNİĞİYLE YILDIZLARI FOTOĞRAFLAMAK (3)

3. Çekim değerleri hemen hemen her makinede benzerlik gösterir diyebiliriz. Samanyolu çekimlerinde 15-20 saniye aralığı iyi sonuçlar verecektir. Bu süre F (diyafram) aralığınıza bağlıdır. 2,8 f bir lensiniz varsa 15 saniye yeterli olacaktır. Lensimizin 3,5 veya 4 gibi bir değeri varsa süre uzayacaktır. Bu süreleri aştığımızda yıldızlar çizgi halinde çıkacağından tercihimizi Iso’ yu arttırmaktan yana kullanalım. 1600-3200 Iso aralıkları çok iyi sonuç vermektedir. Beyaz ayarımız otomatik olsun.
Dairesel yıldız izleri çekimi yapıyorsak Iso değerini 100 olarak alalım. Diyafram (f) değerimiz çekeceğimiz süreye bağlı olarak değişeceğinden en iyi sonucu deneme yoluyla bulabiliriz.

celal gezici UZUN POZLAMA TEKNİĞİYLE YILDIZLARI FOTOĞRAFLAMAK (4)

 

Bu da demek oluyor ki, iyi bir fotoğraf için tek bir çekim asla yetmeyecektir. Örnek fotoğrafların çekim değerlerini veriyorum. Bunların bazılarında az da olsa verdiğimiz değerlerin dışına çıkılmış. İnceleyerek fotoğraf üzerindeki etkilerini fark edebilirsiniz. Umarım iyi bir referans olur.

celal gezici UZUN POZLAMA TEKNİĞİYLE YILDIZLARI FOTOĞRAFLAMAK (5)

Kadraja aldığımız diğer nesneleri harici bir ışık kaynağıyla aydınlatarak (ışıkla boyama tekniği) kompozisyonumuzu güçlendirelim. Ancak, ışığı bir bölgeye tutmak o bölgenin patlamasına neden olacağından sürekli gezdirelim. Birkaç fotoğraftan sonra daha iyi sonuçlar alacağınızı umuyorum.

celal gezici UZUN POZLAMA TEKNİĞİYLE YILDIZLARI FOTOĞRAFLAMAK (6)

Celal Gezici’nin daha önce yer verdiğimiz süt sağım töreni fotoğraflarına buradan göz atabilirsiniz.

celal gezici UZUN POZLAMA TEKNİĞİYLE YILDIZLARI FOTOĞRAFLAMAK (7)

celal gezici UZUN POZLAMA TEKNİĞİYLE YILDIZLARI FOTOĞRAFLAMAK (8)

celal gezici UZUN POZLAMA TEKNİĞİYLE YILDIZLARI FOTOĞRAFLAMAK (9)

celal gezici UZUN POZLAMA TEKNİĞİYLE YILDIZLARI FOTOĞRAFLAMAK (10)

celal gezici UZUN POZLAMA TEKNİĞİYLE YILDIZLARI FOTOĞRAFLAMAK (11)

celal gezici UZUN POZLAMA TEKNİĞİYLE YILDIZLARI FOTOĞRAFLAMAK (12)


Facebook Yorumları

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir