İllüstrasyon sanatçısı Arthur Sarnoff’un 1950 ve 1960’lı yılların ruhunu taşıyan birbirinden önemli çalışmalarını derledik.
Arthur Sarnoff – Carefree
Arthur Sarnoff – Couple In The Autumn Woods
Arthur Sarnoff – Ain’t Natura Grand
Bir konunun resimlenerek anlatımına ve yorumlanmasına illüstrasyon adı verilir. İllüstrasyon bir fikri veya konuyu anlatan görsel biçimdir, bu nedenle anlatımda büyük oranda plastik sanat unsurları kullanılarak resimsel bir anlatım söz konusu olsa da, fotoğraf, kolaj, tipografi hatta hareketli görüntüler gibi unsurların kullanılması mümkündür. Teknik bir sınırlama yapmak illüstrasyon terimine uygun olmaz. Bu nedenle, sadece şu çerçevede şu şekildeki boyalarla, kağıtlarla ve fırçalarla yapılır demek doğru olmaz. İllüstrasyon, yorumlayarak sunar ama yoruma açık olmayan bir görselleştirme yöntemidir.
Arthur Sarnoff – The Predicament
Arthur Sarnoff – Autumn Hues
Arthur Sarnoff – Does Anyone Actually Remember Phone Booths?
Bir ürün yada hizmeti tanıtma amacıyla yapılan reklam illüstrasyonları, gazete, dergi, kitap ve ansiklopedilerdeki makale, haber, öykü, roman, şiir gibi konularda yapılan yayın illüstrasyonları, botanik, tıp, zooloji, mekanik, jeoloji gibi uzmanlık alanları için öğretici ve tanımlayıcı amaçlarla yapılan bilimsel illüstrasyonlar olarak gruplandırabiliriz.
Arthur Sarnoff – Story
Arthur Sarnoff – Father and Child
1950 ve 60’larda Amerikan illüstrasyonunun altın çağını yaşadığı bir dönemden bahsedebiliriz. Bu dönemde illüstrasyonda gerçekçi çizimler büyük beğeni kazanmıştır ve dönemin belirgin özelliklerinden olmuştur. Bu nedenle, bu tür illüstrasyonlar yaygındır. Bu illüstrasyon türüne havy illüstrasyon denmektedir. Arthur Sarnoff (1912 – 2000), 1950’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nin en ünlü ve akla gelen illüstratörlerindendir.
Arthur Sarnoff – How Do You Like Your Coffee?
Arthur Sarnoff – One Leg On The Floor
Arthur Sarnoff – Sweet Dreams of Love
Amerikan Havy İllüstrasyonu dönemin reklam tanıtımlarında sıklıkla kullanılmıştır. Fotoğrafın baskın olduğu dönemlerde bile varlığını sürdürmüştür. 1950 – 1960 zaman diliminde özellikle anılan bir dönem olsa da, esasen 1980’lere varan etkisinden bahsetmek gerekir. Fotografik gerçeklikte hazırlanan illüstrasyonlar hayranlık uyandıracak kadar etkilidir. Amerikan tasarımının en belirgin niteliklerinden birisi fotografik olmalarıdır. Neredeyse kusursuz anatomisi, sürükleyici ve büyülü atmosferleriyle bu illüstrasyonlar sürükleyicidirler.
Arthur Sarnoff – Love
Arthur Sarnoff – Quite A Beauty Strolling Among The Birch Trees
Arthur Sarnoff – Yacht Race
Arthur Sarnoff, illüstratör olarak çalışmaya başlamadan önce, New York’ta Industrial School and the Grand Central School of Art’ta eğitim aldı.
John Clymer ve Andrew Wyeth’in öğrencisi olan Sarnoff McCall’s, American Weekly, Collier’s, Woman’s Home Companion, Redbook, The American Magazine, Cosmopolitan, Esquire ve Good Housekeeping gibi haftalık dergiler için illüstrasyonlar yapmanın yanı sıra birçok şirketin reklam kampanyaları için de illüstrasyonlar da yaptı. Amerikan Punk grubu olan Butthole Surfers’in 3. albüm kapağını yaptı.
Arthur Sarnoff – Ring Boy
Arthur Sarnoff – Hustler
Yaptığı çalışmalardan biri olan The Hustler, 1950’lerin en çok satan yazılı kopyalarındandı. Çalışmalarını sadece Arthur Sarnoff veya isminin baş harfleri olan AS şeklinde imzalardı.
Arthur Sarnoff – Spring Rapsody
Arthur Sarnoff – Supervised And Unsupervised
Özellikle Karo Syrup, Dextrose, Lucky Strike, Coors, Camay, Sal Hepatica, Listerine, Vick’s Vapo Rub, Meds ve İpana gibi dünyaca ünlü markaların reklam kampanyalarını da yaptı.
Arthur Sarnoff – Jack The Ripper