Menu

Son Dönemin Ödüllü 11 Türk Filmi



Mustang, Sivas, Kuzu başta olmak üzere son dönemin önemli yönetmenlerinin ödüllü Türk filmlerini derledik.

Son yılların izlenmesi gereken Türk filmlerini derlediğimiz diğer yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.

1. Küf, 2012

Yönetmen: Ali Aydın, Oyuncular: Ercan Kesal, Muhammet Uzuner, Tansu Biçer

Küf, 18 yıldır kayıp olan oğlunu arayan ve demiryollarında yol bekçisi olarak çalışan Basri’nin, toplum tarafından yalnızlaştırılmasını ve vicdanın insanı ummadığı bir anda nasıl çepeçevre sarabileceğini anlatıyor. Amerikalı yönetmen Rob Nilsson film hakkında, sade ve güçlü bir eser oluşu, izleyiciye müdahale etmeme, ikna kaygısı içermeme gibi özellikleri bakımından, kendisine Dostoyevski ve Tolstoy’un tarzlarını hatırlattığını ifade etmiştir. Film, Venedik Film Festivali’nden Geleceğin Aslanı, Selanik Film Festivali’nden Gümüş İskender, Altın Portakal Film Festivali’nden ise En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Tansu Biçer ve Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, Saraybosna Film Festivali’nde Work In Progress Ödülü’nü aldı.

2. Yozgat Blues, 2013

Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun, Oyuncular: Ercan Kesal, Ayça Damgacı, Tansu Biçer, Nadir Sarıbacak

Yozgat Blues, uzun yıllar İstanbul’da sahne alan bir şarkıcının gelen teklif üzerine birlikte çalıştığı genç solistini de alarak Yozgat’a yaptığı yolculuğu anlatıyor. Bu yolculuk her ikisi için de kendi içlerine ve geçmişlerine doğru bir yolculuğun kapılarını açıyor. Odağına kariyerinin devamını Yozgat’ta sürdürme kararı alan bir chansoncuyu yerleştiren Yozgat Blues, taşra ve şehir arasında bambaşka hezeyanları ortaya koymayı başarıyor. Doğan Hızlan “Yozgat’a giden iki kaybetmiş müzisyenin hikayesi… Blues sözü geçiyor ama durumun arka planıyla alakalı elbette, yoksa ikisi de pop söylüyorlar. Bana göre ve izleyenlerin de kabul edeceği üzere önemli metaforlardan birisi peruk. Peruk, burada orta yaştaki adamın, saçsız başını örtüyor. O perukla aynaya bakıyor. Aslında herkesten saklıyor ama tutunacak dal arayan, bilinçaltında yerleşik bir düzeni arayan Neşe de peruk kamuflajını anlıyor.” diyor. Film 2013 Adana Altın Koza Film Festivali En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu (Ercan Kesal), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Tansu Biçer) Ödülleri’ni alır. 4. Malatya Film Festivali’nde ise En İyi Film Ödülü’nün yanı sıra En İyi Yönetmen ve SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) Ödülü’nün de sahibi olur.

3. Gözümün Nuru, 2013

Yönetmen: Melik Saraçoğlu & Hakkı Kurtuluş, Oyuncular: Melik Saraçoğlu, Hakkı Kurtuluş, Bilgin Saraçoğlu

Bir gözünü lise yıllarında kaybeden ve sinema aşığı ve sinema okuyan, sinemaya aşık üniversite öğrencisinin diğer gözünde de retina dekormanı ayrılması ortaya çıkınca kendinin ve ailesinin yaşadığı zorlu süreci anlatan film, bıçak sırtı gibi hassas bir çizgide ilerliyor. Üstelik trajikomik bir dille, melodrama kaçmadan ama seyirciyi içine almayı başararak… Kahramanın yaşadığı acıyı, korkuyu seyirci olarak yaşıyorsunuz; fazlasıyla empati geliştirerek üstelik. Gözümün Nuru, bir dönem kör olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan filmin senarist ve yönetmenlerinden Melik Saraçoğlu’nun başından geçenleri ve tutkuyla sevdiği sinemaya veda etme ihtimalini, kara mizah ve özgün bir mizansenle anlatılıyor. Filmin bir diğer özelliği de, oyuncular ve mekanların gerçek hikayedekilerle birebir örtüşmesi. Melik Saraçoğlu, filmin başrolünde kendisini canlandırırken Saraçoğlu ailesinin diğer üyeleri de (anne, baba, kardeş ve dede) kendilerini oynuyor. Bu sayede filmde gerçeklik ve samimiyet hissi üst seviyeye çıkıyor. Film 2013 Adana Altın Koza Film Festivali En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Kurgu ve SİYAD En İyi Film Ödülleri’ni alır.

4. Kuzu, 2014

Yönetmen: Kutluğ Ataman, Oyuncular: Güven Kıraç, Şerif Sezer, Taner Birsel, Nesrin Cavadzade

Film, yoksul olmalarına rağmen oğlunun sünnet düğününü yapmaya kararlı olan Medine ile sorumsuz ve kaypak kocası İsmail’in öyküsünü anlatıyor. Ataman filmde, şehre gelip erkekleri baştan çıkartan fahişe gibi tanıdık klişeleri, alkolik sünnetçi ya da faizci muhtar gibi karikatürize tipleri gerçekçi olduğu kadar şaşırtıcı ve etkileyici kadın karakterlerle yan yana getiriyor. Erkek kardeşi Mert’i “Seni kesip yiyecekler” diye kandıran küçük Vicdan dahil olmak üzere filmdeki farklı kuşaktaki tüm kadınlar ne istediklerini bilen, mizah duygusuna sahip, güçlü karakterler. İspanya’nın Valladolid kentinde yapılan Seminci Uluslararası Film Festivali’nde Kuzu filmi 4 ödül birden kazandı. Berlin Film Festivali’nden de Uluslararası Sanat ve Deneme Sineması Konfederasyonu (CICAE) Özel Ödülü ile döndü. 2014 Altın Portakal En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu (Nesrin Cavadzade), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Nursel Köse), Jüri Özel Ödülü (Mert Taştan, Sıla Cantürk) de filmin aldığı diğer ödüller.

5. Kusursuzlar, 2014

Yönetmen: Ramin Matin, Oyuncular: İpek Türktan, Esra Bezen Bilgen, İbrahim Selim, Mehmet Ali Nuroğlu, Emre Yetim, Suna Selen

Kusursuzlar, iki kız kardeşin arasındaki gerilimli ilişkiyi konu alıyor. İki kız kardeş, bilindik tatil beldesi atmosferinden uzak daha tekinsiz bir Çeşme’de travmalarıyla baş etmeye çalışıyorlar. Film sonrası basın gösteriminde bu da sorulan sorulardan biriydi. Filmin kahramanlarının herkesten saklanmak için Çeşme’ye geldiklerini söyleyen Ramin Matin, dolayısıyla dışarıdan gelen her şeyin de bir gerilim unsuru olduğunu, bu yüzden Çeşme’de tekinsiz bir alan yaratmak istediklerini söyledi. Moderatör Evrim Rodop’un tam bir kadın hikayesi olan filmin, erkek bir yönetmenin elinden nasıl çıktığı sorusuna Ramin Matin’in cevabı aslında kadın değil kardeş hikayesi boyutuna ilgi duyduğunu söyleyerek cevap verdi. Senarist Emine Yıldırım ise tam aksine Kusursuzlar’ı bir kadın öyküsü olarak düşündüğünü belirtti. Hem kadınların ön planda yer aldığı bir hikaye yazmak istediğini hem de kardeşlik ilişkisinin ilgisini çektiğini söyleyen Yıldırım, “Dünyanın başka hiçbir ilişkisinde bu kadar gaddar olup bir iki dakika sonra hiçbir şey olmamış gibi hayat devam etmiyor” dedi. Film 2013 Altın Portakal En İyi Film ve En İyi Yönetmen Ödülü’nü aldı.

6. Sivas, 2014

Yönetmen: Kaan Müjdeci, Oyuncular: Doğan İzci, Ozan Çelik, Muttalip Müjdeci, Ezgi Ergin

Başrollerinde Doğan İzci ve Çakır lakaplı köpeğin yer aldığı filmde, ana oyuncuların neredeyse tamamı, Yozgat Yerköy’de yaşayan halktan oluşuyor. Ataerkil düzen içinde gitgide çocukluğunun masumiyetini yitirerek gücün cazibesine kapılan ve yetişkinlerin dünyasına adım atan 11 yaşındaki Aslan ile Sivas isimli dövüş köpeğinin, bozkırda geçen hikayesini anlatan Sivas, son dönemin en beğenilen filmlerinden biri olarak gösteriliyor. Kaan Müjdeci’nin ilk yönetmenliği olan Sivas gerçekçi diyalogları ve oyuncuların performanslarıyla da dikkat çekiyor. Ödülleri 8. Abu Dhabi Film Festivali’nden En İyi Senaryo ve En iyi Erkek Oyuncu (Doğan İzci), 71. Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nün yanı sıra 88. Akademi Ödülleri’nde (Oscar) En İyi Yabancı Film dalında Türkiye’nin adayı olan Sivas’ın, 73. Altın Küre Ödülleri’ne yaptığı başvuru da kabul edildi.

7. Kış Uykusu, 2014

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan, Oyuncular: Demet Akbağ, Haluk Bilginer, Melisa Sözen

Film Kapadokya’da bir otel işleten Aydın, karısı Nihal ve ablası Necla arasında geçen bir hikayeyi anlatıyor. Aydın emekli bir tiyatrocudur. Oyunculuğu bıraktıktan sonra Kapadokya’ya babasından yadigar kalan butik oteli işletmek için geri döner. Aydın’ın zamanı yerel bir gazeteye köşe yazıları yazarak ve her zaman niyetlendiği, ancak bir türlü başlayamadığı tiyatro tarihi kitabını yazmayı düşünerek geçer. Tüm bu süreçte hayatında iki kadın vardır. Kendisine her anlamda uzak ve soğuk davranan genç karısı Nihal ve boşandıktan sonra yanlarına taşınan kız kardeşi Necla. Kışın bastırması ve artan kar yağışı bu küçük taşrada en çok Aydın’ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder. Filmde adeta insan ruhununun analizini yaparız. Çehov ağırlıklı karakter öyküsü, vicdan, ahlak, gurur, adalet, insan zavallılığı gibi içi dolu kavramları memleket meseleleriyle harmanlıyor.

8. Abluka, 2015

Yönetmen: Emin Alper, Oyuncular: Mehmet Özgür, Berkay Ateş, Tülin Özen, Müfit Kayacan, Ozan Akbaba

Bol ödüllü bir film Abluka. 2015 Venedik Film Festivali Jüri Özel Ödülü, 2015 Adana Altın Koza Film Festivali
En İyi Film, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetimi, Halk Jürisi Ödülü, Umut Veren Genç Erkek Oyuncu (Berkay Ateş) Ödülü… Politik bir film olan Abluka’nın konusu şöyle: 20 yıl hapis yattıktan sonra, Kadir şartlı tahliye olur. İstanbul büyük bir siyasal karmaşa içindedir, polis ise failleri yakalamak için önlemlerini her geçen gün arttırmaktadır. Emniyette yüksek bir mevkide olan Hamza, şartlı tahliye karşılığında Kadir’e bir iş bulmasında yardımcı olur. Kadir bir çöp toplayıcısı gibi çalışarak gecekondu mahallelerinde muhbirlik yapmaya başlar. Çöplerde bomba yapım malzemeleri olup olmadığını araştırmakta, buna göre istihbarat bilgisi üretmektedir. Kadir, kardeşi Ahmet’i çalıştığı mahallelerden birinde bulur. Ahmet ise belediyede sokak köpeklerinin itlafından sorumlu birimde çalışmaktadır. Ahmet, Kadir’in yakın bir ağabey-kardeş ilişkisi kurmak için çabalarını karşılıksız bırakır. Ahmet’in mesafeli tutumu, Kadir’i çeşitli komplo teorileri üretmeye yöneltir. Bir söyleşide Nuri Bilge Ceylan, yönetmen Emin Alper’i, başarılı mirasçılarından biri olarak tanımlar. Emin Alper ise “Yaptığı sinema anlamında mirasçısı olduğunu düşünmüyorum. Ben daha politik bir sinemaya doğru gideceğimi tahmin ediyorum. Ama çok gurur verici bir laf tabii.” diye cevap verir.

9. Mustang, 2015

Yönetmen: Deniz Gamze Ergüven, Oyuncular: Güneş Şensoy, Doğa Zeynep Doğuşlu, Tuğba Sunguroğlu, Elit İşcan, İlayda Akdoğan, Nihal Koldaş, Ayberk Pekcan, Şerife Kara

İnebolu’da geçen bir hikayeyi ele alan Mustang, Fransa, Türkiye ve Almanya ortak yapımı. Film, babaanne ve amcalarıyla yaşayan, ilk gençlik yılları dönemindeki öksüz ve yetim 5 kız kardeşin maruz kaldıkları toplumsal baskıya karşı kendi yöntemleriyle direnişlerini ve özgürlük arayışlarını masalsı bir tonla anlatıyor.Yönetmen Deniz Gamze Ergüven, Ankara doğumlu ama Fransa’da büyümüş, babası Yavuz Ergüven’in Dışişleri görevlisi olarak bulunduğu Paris’te eğitimini tamamlamış. Bol ödüllü bir film Cannes Film Festivali’nde Label Europas Cinema Ödülü’nü alan Mustang, Ukrayna’da altıncısı düzenlenen Odessa Film Festivali’nde ise Büyük Ödül’ü (Grand Prix) kazandı. İspanyol sinemasının en önemli ödülü Goya’da Mustang En İyi Avrupa Filmi seçildi. Meksika’daki 18. Guanajuato Film Festivali’nde Mansiyon Ödülü verilen film, 21’inci Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nün sahibi oldu. Aynı festivalde filmin beş genç oyuncusu Güneş Şensoy, Doğa Doğuşlu, Tuğba Sunguroğlu, Elit İşcan ve İlayda Akdoğan’a da En İyi Kadın Oyuncu ödülü verildi. Ama en önemlisi Deniz Gamze Ergüven, Mustang ile Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar’a aday olan ilk Türk oldu, bazı Türk filmleri Oscar’da aday adayı olsa da ilk 5’e girme başarısı gösterememişti. Fakat film Fransa’a adına Oscar adayı oldu. Oscar’dan önce yapılan Golden Globe yarışmasında da ilk 5 filmlik listede yer aldı. Filmin adı ile ilgili Ergüven “Bir şekilde akla hemen bir ruh getiriyor. Tutulamayan bir hürriyet, hayat dolu enerjisi olan bir şey. John Huston’ın The Misfits’i ve iplerle yere bastırılmaya çalışan atlar aklıma geldi. O sahneye yakın bir durum var, filmde at olmamasına rağmen.” diyor.

10. Sarmaşık, 2015

Yönetmen: Tolga Karaçelik, Oyuncular: Nadir Karabacak, Osman Alkaş, Kadir Çermik, Hakan Karsak, Özgür Emre Yıldırım

Sarmaşık filmi güçlü politik göndermelere sahip bir psikolojik gerilim filmi. Yönetmenin yarattığı mikro dünya hepimizin içerisinde yaşadığı makro dünyanın temel toplumsal çelişkilerini yansıtan bir ayna. Filmi izledikten sonra nasıl olup da bu dünyada yaşadığınıza inanamıyorsunuz, filmin güzelliği ve etkileyiciliği de burada. Tolga Karaçelik’in ikinci uzun metraj filmi Sarmaşık iktidar ilişkilerini tartışıyor. Armatör iflas ettiği için bir Türk gemisi Mısır açıklarında demirler. Gemiye bankerler el koyacak, ardından başka bir armatöre satacak, gemi çalışanları da birikmiş paralarını yeni gemi sahibinden tahsil edeceklerdir. Tek yapılması gereken personelden ikisi yönetici toplam altı kişinin demir atmış gemide birkaç ay beklemeleridir. Çalışmadan para kazanacak olma fikri başta herkese sıcak gelir, ancak zaman ilerledikçe gerilim yükselmeye başlar. Filmdeki iki metafor da (sarmaşık ve salyangoz) filmin çarpıcı etkisini büyütüyor, bedel ödeniyor, kan dökülüyor. 2015 Altın Portakal En İyi Yönetmen, En İyi Senarist, En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü (Nadir Sarıbacak) aldı.

11. Ana Yurdu, 2015

Yönetmen: Senem Tüzün, Oyuncular: Esra Bezen Bilgen, Nihal Koldaş, Semih Aydın

Yönetmen Senem Tüzün ilk uzun metrajlı filmi Ana Yurdu’nda, eşinden ayrılmış ve kafasını toplamak, yazabilmek için anneannesinin köyüne kaçmış yazar Nesrin ile peşinden gelen annesi Halise’nin giderek gerilen ve kopma noktasına gelen ilişkilerinin hikayesini anlatır. Başlarda Nesrin annesine tatlı dille ve imalarla o evdeyken kitabını yazamayacağını anlatmaya çalışır. Ancak, annesi kendince ona yardım etmek hatta onu arındırmak ve kurtarmak için onunla kalması gerektiğine inanmaktadır. Günahkar olarak gördüğü kızı Nesrin’in yaşamına kontrolsüzce mudahale eden annesi, kendi geleneklerine ve köylü çevresinin batıl yaklaşımına direnemez, yenik düşer. Kızına baskıyı arttırır. Dünya prömiyerini Venedik Uluslararası Film Festivali’nde yapan, Festival’de büyük beğeni toplayan ve eleştirmenlerin övgüyle söz ettiği, Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu başta olmak üzere toplam 5 ödül alan Ana Yurdu, Avrupa’nın en prestijli film festivallerinden 31. Varşova Film Festivali’nde FIPRESCI (Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu) Ödülü’nü kazanmış ve NETPAC (Asya Filmleri Teşvik Ağı) jürisi tarafından En İyi Asya Filmi seçilmişti. Asya’nın Oscarları sayılan 9. Asya Pasifik Film Ödülleri’nde (APSA) En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanan Ana Yurdu, 16. Tiflis Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü aldı.

Kaynak


Facebook Yorumları

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir