Menu

Aamir Khan’ın En Önemli Filmleri



Hindistan’da ve dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip Aamir Khan, 14 Mart 1965’te Mumbai’de dünyaya gelir.

Aslen Afgan olan Aamir Khan, oyunculuk kariyerine ilk adımını, 8 yaşındayken amcası Nasir Hussain’in filmi Yaadon Ki Baaraat’da rol alarak atar. 15 yıl sonra ilk filmi sayılan Qayamat Se Qayamat Tak’da rol alır, profesyonel ilk sinema filmi ise 1984 tarihli Holi’dir.

İzlemeniz Gereken En İyi Hint Filmleri
Salman Khan’ın En Önemli Filmleri
En İyi 15 Shah Rukh Khan Filmi

aamir khan

aamir khan ve ilk esi

Aamir Khan ve ilk eşi Reena Dutta

6 Mayıs 2012’den itibaren Satyamev Jayate adıyla televizyon programı hazırlar. Oscar adayı da olan Lagaan filminin başrol oyuncusu ve yapımcısıdır. Time Dergisi’nin Dünyanın En Etkileyici 100 İnsanı listesine de adını yazdırır. Daha birçok ödüle layık görülmesine rağmen, yıllarca ödül törenlerine katılmayı reddeder, ödülleri güvenilir bulmaz. 2007’de İngiltere’de Madame Tussauds Müzesi’ne balmumu heykeli konulmak istendiğinde ise “Bu, benim için önemli bir şey değil. İnsanlar isterlerse benim filmlerimi izlerler zaten. Ayrıca ben bu kadar şeyle baş edemem, zaten benim işim bana yetiyor.” der.

aamir khan ve ikinci esi

Aamir Khan ve Kiran Rao

Aamir Khan, 18 Nisan 1986’da ilk eşi Reena Dutta ile evlenir. Bu evlilikten oğlu Junaid ve kızı Ira dünyaya gelir. İkinci eşi ise 2005’te evlendiği ve kendisi gibi yapımcı olan Kiran Rao’dur.

1. Lagaan: Once Upon A Time In India (Evvel Zaman İçinde Hindistan’da), 2001

aamir khan - lagaan

Aamir Khan’ın yapımcılığına ortak olduğu Lagaan, Hindistan’ın Oscar adayı olan 3. filmdir. Aamir Khan, Hindistan bağımsızlık mücadelesine ve mücadelenin kahramanlarına ne kadar önem verdiğini her röportajında dile getirir. Lagaan, senaryosu, oyuncuları ve müzikleri ile bir başyapıt niteliğinde. 1893 yılında Hindistan’ın İngiliz sömürgesi altında olduğu zamanlarda geçen film, küçük bir köy olan Champaner ve köylülerinin hikayesini anlatıyor

2. Fanaa, 2006

aamir khan - fanaa

Kayboluş, feda etmek, yok olmak anlamına gelen Fanaa, bol ödüllü bir Aamir Khan filmi. Faana, ilk yarısındaki romantik ve şiir dolu sahnelerinden sonra, ikinci yarısında gerilim, aksiyon ve dram sahneleriyle karşılıyor bizi. Filmde, Fanaa, Zooni adında görme engelli bir kızın, tur rehberi olan Rehan’la karşılaşıp, aşık olmaları ve başlarına gelenler anlatılır. Filmde Pakistan ve Hindistan arasındaki en büyük sorun olan Müslüman yoğunluklu Keşmir bölgesinin kurtuluşu için çalışan bir örgüt de konu edilir.

3. Rang De Basanti (Sarıya Boya), 2006

aamir khan - rang de basanti

BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) Film Ödülleri’nde aday gösterilen, 7 Filmfare Ödüllü, kültürel fenomen, reformist melodrama olarak nitelendirilen Rang De Basanti’de, Hint kültürüne ilgi gösteren İngiliz araştırmacı Sue, dedesinin yazdığı günlüklerden yola çıkarak Hindistan’a gider ve onların bağımsızlık mücadelesiyle ilgili bir belgesel çekmek ister. Üniversite gruplarından oyuncular toplamaya çalışan Sue, bu gençlerin hepsinin yozlaşmış bir şekilde Batı kültürünün taklitçileri haline geldiğini görür. Onları belgeselinde oynatmaya ve bu gençlere kendi bağımsızlık mücadelelerini hatırlatmaya kararlıdır.

4. Taare Zameen Par (Her Çocuk Özeldir / Yerdeki Yıldızlar), 2007

aamir khan - taare zameen par

Aamir Khan’ın yapımcılığını ve yönetmenliğini, oyunculuğunu üstlendiği, öğretmenlerin, anne babaların, eğitimcilerin özellikle izlemesi gereken bir film. Disleksi bir öğrencinin, resim öğretmeni sayesinde dünyaya uyum sağlamasının anlatıldığı Her Çocuk Özeldir çocuk oyuncu Darsheel Safary ile hüzünlendiren, hem de içimizi ısıtan bir film.

5. Ghajini, 2008

aamir khan - ghajini

Christopher Nolan’ın Memento (Akıl Defteri) filminin Bollywood uyarlaması olan Ghajini, hem eleştirilen, hem de çok övgü alan bir film. Sanjay Singhania, Hindistan’ın en büyük iş adamlarından biridir. Bir iş gezisi dönüşünde, evinde nişanlısı öldürülür ve kendisi de ağır yaralı olarak kurtulur. Başına demir sopayla darbeler alan Sanjay, kısa süreli hafıza kaybına uğrar ve nişanlısını öldüren Ghajini’nin peşine düşer.

6. 3 Idiots (3 Ahmak), 2009

aamir khan - 3 idiots

IMDB’nin En Çok Oy Alan 250 Film listesinde 113. sırada yer alan 3 Idiots, ülkemizde çok sevilen bir film. Çoğu insanı Bollywood’la tanıştıran film olma özelliğine de sahip 3 Idiots, Aamir Khan’ın en iyi filmi olarak da görülür. Tek tip insan yetiştiren, düşünüp anlamayı değil, yalnızca ezberi ve yarışı empoze eden eğitim sistemine eleştiri getirir film. Ülkenin en iyi mühendislik okulu ICE’de okuyan üç arkadaş, nam-ı diğer 3 aptaldan biri, evini geçindirmeye uğraşan, hasta babasınının ilaçları ve ablasının evliliği için bir iş sahibi olması gereken Raju, diğeri babasının istediği mühendislik uğruna çok sevdiği fotoğrafçılıktan vazgeçen Farhan ve sistemi eleştiren ve filmin baş kahramanı olan Rancho…

7. Dhobi Ghat (Mumbai Günlükleri), 2010

aamir khan - dhobi ghat

Aamir Khan’ın yönetmenlik koltuğunu eşi Kiran Rao ile birlikte paylaştığı Mumbai Günlükleri, klasik Hint filmlerinden farklı bir anlatıma sahip. Psikolojik bir dram denilebilecek Mumbai Günlükleri, dört farklı insanın yollarının kesişmesini, yaşadığı sıkıntıları, acıları ve Mumbai halkını anlatır.

8. Talaash, 2012

aamir khan - talaash

Aksiyon dolu bir polisiye filmi Talaash’da, bir polisin, ev hanımının ve hayat kadınının yaşamları gizemli bir şekilde kesişir. Mutlaka izlenmesi gereken bir Aamir Khan filmi.

9. Dhoom 3, 2013

aamir khan - dhoom 3

Geleneksel ve modern Hint filmlerinin bir karması olan Dhoom 3, abartılı aksiyon sahneleri göze batsa da, senaryo ve oyunculukları açısından başarılı bir film. Polisiye-aksiyon serisi olan Dhoom 3’te, Sahir sahibi oldukları sirkte babası ile birlikte gösteriler yapan yetenekli biridir. Sirkin kapanmaması için bankadan kredi çeken babası, bu borcu ödeyemeyecek ve alacaklıların baskısıyla intihar etmeye mecbur kalacaktır. Sahir, babasının intiharına şahit olur ve intikam almaya karar verir, bu ise soygun yapmaktan geçecektir. Fakat o bir palyaço, illüzyonist ve bir sihirbazdır, bu yüzden soygunlar da hiç sıradan olmayacaktır.

10. Peekay, 2014

aamir khan - peekay

Peekay, meczup, deli, sarhoş anlamlarına geliyor. Dünyaya Tanrı’yı bulmak için gelen Peekay’in yolu Jaggu ile kesişiyor. Jaggu bu sorunun muhattabının, hayatında çok önemli bir yere sahip olan büyük guru Tapashvi olduğunu düşünüyor. İnsanların sözünden çıkmadığı sözde din adamı olan Tapashvi ve sorduğu sorularla karşısındakine zor anlar yaşatan Peekay, bir televizyon programında karşı karşıya geliyorlar. Değindiği konuyu işleyiş yöntemi bakımından kara mizah diyebileceğimiz Peekay, bizi kendi manevi yolculuğumuza çıkarıp, sorgulamaya itiyor.

Kaynak
Ekran Dedektifi


Facebook Yorumları

1 Yorum
  1. Ebru 08/02/2017 / Cevapla

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir