Çoğu zaman, akla ilk gelen çözümlerin doğru çözümler olduğunu düşünürüz. Ancak bu durum mülakat soruları için geçerli olmayabilir. Bu yazıda okuyacağınız tüm sorular William Poundstone’un “Fuji Dağı’nı Nasıl Taşırsınız?” ve “Google’da Çalışacak Kadar Akıllı Mısınız?” kitaplarından derlenmiştir. Google, Microsoft gibi dünyaca ünlü firmaların iş görüşmelerinde sorulmuş bu sorular, farklı ve çoğu zaman yaratıcı yaklaşımlar geliştirerek çözebileceğiniz sorular.
Yaratıcılık zahmetli olabilir ve bazıları bunun sıkıcı olduğunu düşünebilir. Değişik yaklaşımlar geliştirmekten korkmamak ve sonuca ulaşmak için farklı fikirleri denemek belki de yaratıcılığın özünü oluşturuyor. Belki de mülakatlarda adaylara bu kadar ter döktürülmesinin altında yatan neden budur.
Soru 1: Rus Ruleti
Bir sandalyeye bağlanmış vaziyettesiniz ve kaçmanız mümkün değil. Size 6 mermi alan bir silahın silindirinin boş olduğunu gösteriyorum. Silaha yan yana olacak şekilde 2 mermi yerleştiriyorum. Silindiri kapatıp çeviriyorum. Silahı kafanıza dayayıp tetiği çekiyorum ve silah şans eseri patlamıyor.
Tetiği bir kere daha çekeceğim. İkinci kez tetiğe basmadan önce silindiri bir kere daha döndürmemi mi, yoksa döndürmeden hemen tetiği çekmemi mi tercih edersiniz?
Yanıt:
Silindirde 2 mermi var, geri kalan 4 tanesi boş.
- Eğer silindirin çevrilmesini tercih ederseniz, 4/6 ihtimalle kurtulma şansınız vardır.
- Eğer silindir çevrilmeden tetiğin çekilmesini tercih ederseniz, kurtulma ihtimaliniz değişecektir. Mermilerin peş peşe yerleştirildiğini biliyoruz ve biraz önce tetik çekildiğinde ölmediğimiz için 1 tanesinin boş olduğunu da öğrendik. Boş olan 4 taneden 3’ü için, hemen sonra gelen hazne boş olacak demektir. Bu nedenle, kurtulma ihtimaliniz 3/4 olacaktır.
3/4, 4/6’dan daha büyük olduğu için silindir çevrilmeden tetiğin çekilmesini tercih etmelisiniz.
Soru 2: Bozulmuş Haplar
Elinizde 5 kavanoz hap var. 1 kavanozdaki tüm haplar bozulmuş durumda. Hangi hapların bozulduğunu ağırlıklarına bakarak anlayabiliriz. Normal bir hap 10 gram iken, bozulmuş bir hap 9 gram gelmektedir.
Size verilen teraziyi kullanarak ve sadece 1 ölçüm yaparak, hangi kavanozun bozuk olduğunu nasıl anlarsınız?
Yanıt:
Eğer tek bir ölçümle sınırlandırılmamış olsaydık, tüm hapları tek tek ölçerek 9 gram olanları tespit edip, bunların hangi kavanozda olduğunu bulabilirdiniz. Tek bir ölçümde sonucu bulabilmek için, her kavanozdan birer hap aldığımızı ve toplam ağırlıklarını ölçtüğümüzü düşünelim. Kavanozlardan birinde bozulmuş haplar bulunduğu için toplam ağırlık 49 gram (10+10+10+10+9) olacak. Ama bu ölçüm bize hala hangi kavanozda bozulmuş hapların olduğunu söylemiyor.
Kavanozları 1’den 5’e kadar numaralandırdıktan sonra, 1. kavanozdan 1, 2. kavanozdan 2, 3. kavanozdan 3, 4. kavanozdan 4 ve 5. kavanozdan 5 hap alıp ölçüm yapmaktır. Eğer hiçbir hap bozuk olmasaydı, terazide 150 gram (10+20+30+40+50) görmemiz gerekirdi. Ancak, kavanozlardan birinde bozuk haplar bulunduğu için terazide gördüğümüz ağırlık, normalden (150 gram) kavanoz numarası kadar eksik olmalıydı. Örneğin, terazide 146 gram (4 gram eksik) görürsek, 4. kavanozdaki hapların bozuk olduğunu anlayabiliriz.
Soru 3: Doğru Kapı
Önünüzde 2 tane kapı var. Bu kapılardan 1 tanesi, mülakatın olduğu odaya açılıyor; diğeri ise çıkış kapısı. Kapının önünde bir görevli var. Bu görevli, sorulan sorulara doğru ya da yanlış cevap veriyor olabilir.
Bu görevliye sadece 1 soru sorarak hangi kapının doğru kapı olduğunu nasıl bulursunuz?
Yanıt:
Görevlinin doğru söyleyip söylemediğini bilmediğiniz için “Bu kapı doğru olan kapı mı?” gibi sorular sormanın çok anlamı olmayacaktır. Çünkü böyle bir soruyla görevlinin doğru mu yalan mı söylediğini anlayamazsınız. O nedenle, görevlinin doğru mu yalan mı söylediğinin fark etmediği bir soru sormanız gerekmektedir.
“Eğer size görüşme odasına çıkan kapının bu olup olmadığını sorsam, evet der miydiniz?” sorusu doğru sorudur.
- Eğer görevli yalancıysa, ancak ve ancak doğru kapıyı gösterdiğinizde size “Evet” diyecektir. Eğer yalancı görevlinin direkt olarak sorulan sorulara her zaman yanlış cevap verdiğini varsayarsak, normalde soruyu direkt olarak sormuş olsanız (“Bu kapı görüşmeye giden kapı mı?” gibi), size yalan söylüyor olacaktı. Ancak, “Eğer size görüşme odasına çıkan kapının bu olup olmadığını sorsam, evet der miydiniz?” şeklinde sorarsanız, önce kapının doğru kapı olup olmadığını düşünecek, ardından da vermesi gereken cevabın tersini söyleyecektir.
- Eğer doğru söyleyen bir görevliyse ve siz doğru kapıyı gösteriyorsanız, size “Evet” diyecektir. Eğer yanlış kapıyı gösteriyorsanız, size “Hayır” diyecektir.
Böylece, görevlinin doğru mu yoksa yalan mı söylediğini bilmeseniz de doğru kapıyı bulmuş olacaksınız.
Soru 4: Hangi Düğme?
Bir koridorda, üç elektrik düğmesi var ve bunlardan bir tanesi, içerideki odanın ampulünü yakıyor. Kapı kapalı olduğu için düğmelere bastığınızda ampulün yanıp yanmadığını görmeniz veya test etmeniz mümkün değil.
Lambaların olduğu odaya sadece 1 kez girerek hangi düğmenin lambayı yaktığını nasıl buluruz?
Yanıt:
Eğer tüm düğmelere basarsanız veya herhangi birine basıp diğerlerine basmazsanız, kesin olarak hangi düğmenin ampulü yaktığını belirleyemezsiniz. O nedenle, düğmelere soldan sağa doğru 1-2-3 şeklinde numara verebilirsiniz. 1. düğmete basıp diğer ikisine basmadan 10 dakika kadar beklersiniz. Ardından, 1. düğmeyi kapatıp sadece 2. düğmeye basıp hemen odaya gidersiniz.
- Eğer ampul yanıyorsa, demek ki yanıt 2. düğme.
- Eğer ampul yanmıyorsa ama ampul sıcaksa, demek ki yanıt 1. düğme.
- Eğer ampul yanmıyorsa ve ampul soğuksa, yanıt 3. düğme olacaktır.
Soru 5: 4 Litre Su
Biri 3 litrelik, diğeri 5 litrelik iki kabınız ve sınırsız su kaynağınız var.
Bunları kullanarak tam 4 litre suyu nasıl elde edersiniz?
Yanıt:
5 litrelik bir kabı doldurarak başlayın. Bu kaptaki suyu, 3 litrelik kaba doldurana kadar dökün. Böylelikle, büyük kapta 2 litrelik su kalmış olacak. 3 litrelik kaba koyduğunuz suyu boşaltın ve elinizde kalan 2 litreyi, 3 litrelik küçük kaba koyun. 5 litrelik kabı tekrar doldurup, küçük kaba 3 litreyi tamamlayacak şekilde doldurun. Böylelikle, elinizdeki büyük kapta tam 4 litre kalacaktır.
Soru 6: 8 Bilardo Topu
Size eşit boyutlarda sekiz top ve doğru tarttığı varsayılan eşit kollu bir terazi veriliyor. Bu toplardan 7’sinin ağırlığı aynıyken, toplardan birisi diğerlerinden daha ağır.
En az kaç tartma işlemi yaparak ağır topun hangisi olduğunu kesin olarak bulabilirsiniz?
Yanıt:
Terazinin kefeleri dengede kaldığı müddetçe, kefelere yerleştirdiğiniz topların arasında ağır olanın bulunmadığını anlayabilirsiniz.
İlk tartma işlemi için, rastgele 3 topu sol kefeye, 3 topu da sağ kefeye koyarak başlayalım.
- Eğer kefeler dengede kalırsa, ağır olan topun bu 6 topun arasında olmadığını anlayabiliriz. Demek ki, tartma işlemine almadığımız 2 toptan bir tanesi ağır olan. İkinci bir tartma işlemi yaparak, o ikisinden hangisinin ağır olan olduğunu belirleyebilirsiniz.
- Eğer kefelerden biri ağır basıyorsa, ağır olan topun o kefede olduğunu anlayabiliriz. O 3 toptan herhangi 2 tanesini alarak bir ölçüm daha gerçekleştirebilirsiniz. Eğer ağırlıkları eşit gelirse, ağır olan seçmediğiniz 3. toptur. Biri daha ağır geliyorsa, o top ağır olan toptur.
En az 2 tartma işlemi ile ağır olan topu belirleyebiliriz.
Soru 7: Sıradaki Harf
SSS – SCC – C – SC – ?
Bu dizide sıradaki harf hangisi olmalıdır?
Yanıt:
Bu dizi, aslında alfabedeki harfleri temsil etmektedir. İlk harf A, yazılırken 3 düz çizgiden oluşur. İngilizce’de düz anlamına gelen “straight” kelimesini kullanarak bunu SSS olarak kodlayalım. Alfabenin ikinci harfi B, bir adet düz çizgi ve iki adet eğri çizgiden oluşur. Bunu da S ve İngilizce’de eğri anlamına gelen “curved” kelimesinin baş harfi olan C ile SCC olarak kodlayalım. Üçüncü harf C, sadece tek bir eğri çizgiden oluştuğu için C olarak kodlanıyor. Dördüncü harf D, bir düz ve bir eğri çizgiden oluşur. O nedenle, SC olarak kodluyoruz. Dizi, E harfi ile devam etmelidir. E harfi de 4 düz çizgiden oluştuğu için SSSS olarak kodlanacaktır.
Soru 8: Denklem
3 1 3 6 = 8
Bu eşitliğe matematiksel işaretler ekleyerek denklemin doğru olmasını nasıl sağlarsınız?
Yanıt:
Çok da zor değilmiş sanki!
(3+1) / (3/6) = 8
Peki bu yanıtla yetinmeyip, daha farklı yanıtlar bulabilir miyiz? Ne kadar farklı yanıtlar bulursanız, yaratıcılığınızı o kadar iyi gösterebilirsiniz.
[(3+1)/3] * 6 = 8
(3-1) ^ (-3+6) = 8
3-1 + √36 = 8
√(3-1) / (3/6) = √8
Bu soruya verilebilecek daha farklı yanıtlar düşünebiliyor musunuz?
Soru 9: Hangisini Seçmeli?
Önünüzde 3 kutu var. Bu kutulardan birinin içinde de değerli bir hediye var, diğer 2 kutu ise boş. Bir kutu seçmeniz isteniyor ve hangi kutuda hediye olduğu size söylenmiyor. Bunun yerine, seçmediğiniz kutulardan biri açılarak içinin boş olduğu gösteriliyor. Size, ilk başta seçtiğiniz kutuyu elinizde tutmanız veya açılmamış diğer kutuyla değiştirmeniz için bir fırsat sunuluyor.
Büyük hediyeye ulaşmak için hangisini yapmayı tercih edersiniz: İlk kutuyu elinizde tutmak mı yoksa değiştirmek mi?
Yanıt:
Üç kutuyu seçilen kutu, açılan kutu ve cezbedici kutu olarak adlandıralım. İlk etapta, hediyeyi içeren kutunun seçilen kutu olma ihtimali 1/3’tür.
Sonra, kalan 2 kutudan biri açılır ve size içinin boş olduğu gösterilir. Bunun olasılıkları nasıl etkilediğini belirlemek için ikinci kutuyu kimin seçtiğini ve amacının ne olduğunu bilmeniz gerekir. İki olasılık vardır:
- Açılan kutu rastgele seçilir. Dolayısıyla, değerli hediye açılan kutuda da olabilirdi. Ama şans eseri açılan kutudan çıkmamıştır. Bu nedenle, değerli hediyenin seçilen kutuda olma ihtimali 1/3’ten 1/2’ye yükselmiştir. Artık kalan 2 kutunun hediye içerme ihtimali eşit olduğu için kutuları değiştirmek için herhangi bir sebep yoktur.
- Açılan kutu, kutuların içinde ne olduğunu bilen ve baştan beri boş kutuyu ifşa etmeyi amaçlayan biri tarafından seçilir. Bu durumda, size numaradan kutulardan birinin boş olduğunun gösterilmesi seçtiğiniz kutunun değerli hediyeyi bulunduran kutu olma olasılığını değiştirmez. Ancak, kalan kutulardan birinin boş olduğunu öğrenmemiz cezbedici kutuda hediyenin bulunma ihtimalini arttırır. Kutuları değiştirme teklifini kabul ederek hediyeyi bulma şansınızı ikiye katlarsınız.
Soru 10: Sayı Dizisi
1
1 1
2 1
1 2 1 1
1 1 1 2 2 1
Bir sonraki satır ne olmalıdır? (İpucu: Satırları yüksek sesle okuyun!)
Yanıt:
İlk satır haricindeki tüm satırlar bir üzerindeki satırın envanterini tutmaktadır. Örneğin, üçüncü satır “iki bir” şeklinde okunmaktadır. Bir öncesindeki satıra bakarsanız, 2 tane 1 olduğunu göreceksiniz. En alttaki satır da, 3 1 2 2 1 1 şeklinde olmalı ki bir öncesindeki satırı göstermiş olsun.
Harika sorular ve bir o kadar da enterasan cevaplar . Beğendim
Thanks
güzel olmuşş 😀
herşey çok güzel
hepsini anladım rus ruletini niye sormuşlar… Denklemler hoş olmuş ama öğretici…
güzel sorular gerçekten
ÇOK GÜZEL ANLATIM BRAVOOO
çok teşekkür ederim