Menu

Yabancıların Dilinden En Güzel 13 Türkçe Şarkı



Türk pop müziğinin doğmaya başladığı 1960’larda, Fecri Ebcioğlu ve Sezen Cumhur Önal birlikte yabancı şarkılara Türkçe söz yazarak aranjman müzik akımının öncüleri oldular. Çok sayıda Avrupalı müzisyen Türkiye’ye geldi. Kimisi sadece birkaç konser verip gitti, kimisi burada Türkçe plak da doldurdu, bazısı kısa bazısı uzun süre Türkiye’de kaldı. Sizler için onlardan dinlediğimiz en güzel 13 Türkçe şarkıyı listeledik.

1. Dario Moreno – Hatıralar Hayal Oldu

Listemize Türkiye’de doğup büyümesine karşın, özellikle gençler tarafından zaman zaman yabancı zannedilen Dario Moreno ile başlıyoruz.

David Arugete veya sahne adıyla Dario Moreno, 1921’de Aydın’da doğdu. Şarkıcılığa, Bar-Mitsvah törenlerinde şarkılar söyleyerek başladı. Gençlik çağlarında kendi semtinde ve İzmir’de iyice tanınır olmuştu. Dario Moreno, müzisyenliğini biraz daha ilerletince annesi Madam Roza ile birlikte İzmir Karataş semtindeki Asansör Sokağı’na taşındı. Sokağın bugünkü adı Dario Moreno Sokağı’dır. Halk arasında bu sokak ve çevresi “Asansör” olarak anılır.

Sezen Cumhur Önal ve Fecri Ebcioğlu, Dario Moreno’nun şarkılarına Türkçe söz yazmışlardır. 1968’te geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrılmıştır.

2. Juanito – Kumsaldaki İzler

Juanito, 1936’da Tunus’ta doğan Cezayir asıllı Fransız bir müzisyendir. İlk kez Ekim 1965 tarihinde Los Alcorson topluluğu ile 2 haftalığına İzmir’e gelen Juanito üç ay sonra orkestrası İspanya’ya dönünce Türkiye’de kalmayı seçti. Kısa sürede Türkçe öğrenen şarkıcı bu ülkeyi ikinci bir vatanı olarak kabul ediyordu. Özellikle Fecri Ebcioğlu ve Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Türkçe sözler yazdığı birçok Avrupa şarkısını duygulu sesiyle plağa aldı.

1970’lere gelindiğinde aranjman modası sönüp yerini “Anadolu Pop” akımına bırakınca 1971 tarihinde Fransa’ya gitti ve taksi şoförlüğü yapmaya başladı. Oradayken 1981 yılında gırtlak kanserine yakalandı ve sesini kaybetti.

Kendisi ile son yıllarda yapılan bir röportajda, 1968 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak için girişimde bulunduğunu, o zamanki başbakan Demirel’e bir türlü ulaşamadığını, vatandaşlık başvurusunun o zamanki yetkililer tarafından “Sen eskiden Osmanlı toprağı olan Tunus’ta doğmuşsun, zaten Türk sayılırsın” denilerek sürüncemede bırakıldığını, böylelikle vatandaşlık isteğinin bürokratik engellere takıldığını anlatmıştır.

3. Marc Aryan – Yalancısın

Marc Aryan, 1926’da  Fransa’da dünyaya geldi. Ermeni kökenli olan ailesi Fransa’ya göçmen olarak gelmişti. Asıl adı Henry Markarian olan şarkıcı, soyadındaki harflerden “Marc Aryan” ismini kullanmaya başlamış, 1960’lı yıllarda birçok kez Türkiye’ye gelerek konserler vermiş ve Türkçe plaklar doldurmuştu. Çok sevdiği Türkiye’ye adadığı “İstanbul” adlı Fransızca bir şarkı bestelemişti. Kalp krizi sonucu 1985’te aramızdan ayrılmıştır.

4. Patricia Carli – Bir Gün Sana Döneceğim

Patricia Carli, 1942’de İtalya’da dünyaya geldi. Yé-Yé tarzı müziğin önde gelen temsilcilerinden olan Carli ününün doruğunda olduğu 1960’lı yıllarda Türkiye’ye de defalarca konserler vermeye geldi ve Sezen Cumhur Önal’ın sözlerini yazdığı kendi parçalarının Türkçe aranjman plaklarını doldurdu. Kendi şarkılarının sözlerini de yazan Patricia Carli daha sonra şarkı söylemeyi bırakarak Nicoletta, Dalida ve Claude François gibi şarkıcılara söz yazmaya devam etti.

5. Salvatore Adamo – Her Yerde Kar Var

Salvatore Adamo, 1943’te İtalya’da dünyaya geldi.

Fransızca şarkılarıyla Avrupa’nın ticari anlamda en başarılı şarkıcılarından biri olmuş, albümlerinin satışı dünya çapında 100 milyonu aşmıştır. Şu anda Belçika’da yaşamaktadır. Türkiye’de de bir dönem popüler olmuş sanatçının birçok parçası Türkçe’ye de uyarlanmıştır.

6. Anne Marie David – Yaşadıkça

Anne Marie David, 1952’de Fransa’da dünyaya geldi. Sanatçı bir Avrupa turnesinden sonra 1974 yılında Türkiye’ye geldi. Burada “Neşeli Gençleriz Biz / İnanma” ve “Hayat ve Ben / Sil Baştan” 45’liklerini yayınlar. Özellikle Çiğdem Talu’nun sözlerini yazdığı ve David’in farklı Türkçesi ile seslendirdiği “Neşeli Gençleriz Biz” ilgi toplayan eğlenceli bir pop şarkısı olur. Sanatçı Müjdat Gezen’in oynadığı Pembe Panter adlı filmde Hayat ve Ben şarkısıyla yer alır ve filmde görünür. Bir adet de Türkçe albüm çıkarır. 1974 ve 1975 tarihlerinde Fahri Korutürk tarafından ödüllendirilir.

7. Peppino di Capri – Melankoli

Peppino di Capri, 1939 yılında doğan ve dünya çapında tanınan İtalyan şarkıcıdır.

8. Gina Baro – Ne Yaptım Sana

9. Sacha Distel – Kime Derler Sana Derler

Sacha Distel, 1933’te dünyaya gelen Rus kökenli Fransız şarkıcıdır. 2004 yılında aramızdan ayrılmıştır.

10. Johnny Hallyday – Yeşil Gözleri İçin

1943’te Fransa’da dünyaya gelen Jean-Philippe Smet ya da sahne adıyla Johnny Hallyday, Fransızca konuşulan ülkelerde Fransa’nın Elvis’i olarak bilinir.

11. Nino de Murcia – Seni Beklerim Öptüğün Yerde

Nino de Murcia, Fransız flamenko şarkıcısıdır. Ancak, özellikle İspanyolca söylediği şarkılarla bilinir. Özellikle Esperanza şarkısı, 1960’ların Fransa’sının en popüler şarkılarındandır.

12. Luigi – Güzel Anneciğim

1950’de Belçika’da dünyaya gelen Luigi, Türkçe’ye ek olarak Fransızca, İtalyanca, İbranice şarkılar söylemiş ve dünya çapında meşhur olmuştur.

13. Los 3 Carinos – Hatırla Sevgili


Facebook Yorumları

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir